Fremskridt i spørgsmålet om gældsloftet?

Foto: Architect of the Capitol.

De amerikanske politikere fik endnu en presbold, da Congressional Budget Office for få dage siden vurderede, at USA muligvis ville ende med en default på deres gæld i begyndelsen af juni. Men er der sket noget i den sidste uges tid, der alligevel giver grund til optimisme?

Det kunne noget tyde på. Det Hvide Hus’ position er selvfølgelig stadig, at Kongressen skal hæve gældsloftet uden videre, og Republikanerne insisterer på, at det skal hænge sammen med indrømmelser relateret til det offentlige forbrug (læs mere om knasterne i vores guide til gældsloftet her).

Men siden Kongressens ledere mødtes med Biden for en uges tid siden, synes der at have været lidt mere grund til optimisme om en løsning inden den famøse X-dato. Ganske vist skulle The Big Four (som er Chuck Schumer, Kevin McCarthy, Hakeem Jeffries og Mitch McConnell) have mødtes med Biden i fredags, og det blev udskudt. Paradoksalt nok var dette dog måske ikke et dårligt tegn, og McCarthy lagde desuden vægt på, at det ikke var Biden, der aflyste mødet.

Dermed står de til at mødes igen tirsdag, og tonen har fra flere kanter virket mere optimistisk de seneste dage. Jævnfør CNN sagde Joe Biden i weekenden: ”I remain optimistic because I’m a congenital optimist. But I really think there’s a desire on their part, as well as ours, to reach an agreement. I think we’ll be able to do it.” Endvidere er det værd at nævne, at mødet tirsdag kommer i kølvandet på det, kilder over for CNN har kaldt ”konstruktive” møder mellem forskellige stabsmedlemmer.

Man kan dog ikke betegne fremskridtene som et egentligt gennembrud, og ikke alle har syntes lige optimistiske på det seneste. Mediet Punchbowl News skrev eksempelvis fredag: ”If they were at this stage in the talks in February, everyone would be bullish that a deal is possible. However, as it’s only 20 days to a potentially catastrophic default for the U.S. government, they’re truly behind the eight ball.” Endvidere er der endnu et pænt antal knaster, hvor en løsningsmulighed fortsat synes uklar. Og McCarthys retorik var heller ikke opmuntrende mandag – han udtrykte tværtom bekymring for, at det ikke ville være muligt med en aftale i denne uge, og at der ikke var bevægelse i forhandlingerne. Man skal altså uanset hvad ikke overdrive de gode tegn.

Finansministeriet skulle i denne uge komme med en opdateret vurdering af, hvilken dag der udgør X-datoen, omend det ikke kan siges med sikkerhed. Noget tyder på, at der er sket en smule fremskridt med forhandlinger – men det er slet ikke nok til at være sikker på, at default udebliver.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.