Bernie Sanders i vanskeligheder

Foto: Gage Skidmore.Licens

Seneste debat var mediemæssigt en positiv oplevelse for Bernie Sanders, der blev erklæret som en af vinderne i flere medier. At han derudover nu har tiltrukket sig støtte fra Alexandria Ocasio-Cortez og Ilhan Omar, to meget profilerede medlemmer af Repræsentanternes Hus, er også en god nyhed for Vermont-senatoren.

Men Bernie Sanders’ kampagne er desuagtet i vanskeligheder, og det er efterhånden svært at se, hvordan det er ham, der skal løbe med sejren i det demokratiske primærvalg. Det er der flere grunde til.

Ingen brobygger

For det første er Bernie Sanders ikke nogen stor brobygger. Dette tweet fra journalist på The Economist, G. Elliott Morris, opsummerer det meget godt.

Sammenligner vi Bernie Sanders med Elizabeth Warren i Morris’ tweet, har førstnævnte slet ikke kunnet tiltrække Hillary Clinton-vælgere fra 2016 på samme måde, som Warren har kunnet det. Dertil kommer, at hun mere eller mindre har ligeså godt fat i Sanders’ vælgere fra 2016, som Sanders selv har – hvis ikke bedre, som data fra september indikerede.

CNN’s seneste måling fra Iowa i september viste desuden, at Bernie Sanders har kunnet trække 0 % af de vælgere, der siger, de stemte på Hillary Clinton i 2016 i staten, over på sit hold, og det cementerer, at han slet ikke formår at appellere til begge segmenter, som Elizabeth Warren gør. Ifølge samme måling havde Warren større opbakning blandt dem, der sagde, at de stemte på Sanders i 2016, end Sanders selv havde.

Stagnerede meningsmålinger

For det andet rykker Bernie Sanders sig ikke rigtig i de nationale målinger. Der er selvfølgelig ikke noget nationalt valg, men det er værd at bemærke, at Bernie Sanders’ ikke rykker sig nævneværdigt nationalt og står på cirka 15 %. En konsistent opbakning, der ikke er dårlig, men et godt stykke fra Biden og Warren, og som han pt ikke rigtig synes at kunne udvide.

Som Washington Posts David Byler, der sammenligner Elizabeth Warren og Bernie Sanders, skrev, er Warren og Sanders ret ens ved første øjekast, men opsummerer problemet for Sanders: “The right solution for both candidates is to cast a wide net and not just look enviously at the vote share of other progressives. For months, Sanders hasn’t had much success with this. His national vote share has been stagnant, and his strategy is basically identical to his (failed) 2016 method.”

Svage målinger i Iowa og New Hampshire

Kigger vi på de to delstater, der sparker valget i gang, er vilkårene ikke lettere for Bernie Sanders. Iowas to nylige meningsmålinger viser gennemsnitligt en opbakning på 17 % for Vermont-senatoren, mens Joe Biden og Elizabeth Warren til sammenligning står med en opbakning på 22.5 %. Sågar Pete Buttigieg giver Sanders kam til håret med en opbakning på 15 %. I New Hampshire er Bernie Sanders også bagefter Warren og Bidens vogne. 

Der er lang vej igen, og det er selvfølgelig bestemt ikke slut i Iowa og New Hampshire – Sanders kan godt vinde i de stater, og flere af de nylige målinger indikerer et meget tæt løb.

Men det ser – især hvis man tager septembers data med i ligningen – problematisk ud for Sanders i stater, der ellers burde passe fint til hans profil. Eksempelvis er Iowas vælgerkorps altovervejende hvidt, og i 2016 identificerede 68 % af de demokratiske vælgere sig som enten “somewhat” eller “very liberal”, hvorfor Iowa dermed burde være fint terræn for Sanders, som desuden vandt New Hampshire stort i 2016 – en stat, hvor han selv er fra nabostaten Vermont.

Bliver det så bedre i Nevada og South Carolina, de efterfølgende stater? Til dels. I Nevada synes det fortsat åbent mellem Warren, Biden og Sanders, så her er en Sanders-triumf ikke afskrevet, men til gengæld er det Joe Biden, der dominerer i South Carolina.

Kort sagt er der ingen af de fire stater, hvor Bernie Sanders synes at være det bedste bud på en vinder, og det er sandsynligt, at kampagnen kan være slut med nederlag i Iowa og New Hampshire.

Som Henrik Jürgensen skrev, skal Sanders nok hive – a la den salige danske politiker Erhard Jacobsen – en kanin opad hatten.

Gør han så det?

Igen: Der er lang tid igen, men efter min opfattelse ser det ikke umiddelbart sådan ud.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.