Er Warren ved at stikke af fra feltet?

Foto: Gage Skidmore.Licens

Salig Erhard Jacobsen var berømt for sin evne til at ændre en valgkamps dynamik. Man sagde, at han kunne ”hive kaniner op af hatten”. Joe Biden, der længe har ført feltet af demokratiske præsidentkandidater an, har brug for en kanin. Faktisk er det nok ved at være sidste udkald. For selvom Biden har ført i meningsmålingerne siden, han annoncerede sit kandidatur, har han manglet en ting: Momentum. Han har ikke formået at bygge på sit forspring, og det har skabt mulighed for, at en anden kandidat kunne tage teten.

Bernie Sanders har ligget stabilt et stykke under Biden, og har ikke rykket sig nævneværdigt længe. Hans kampagne netop har fået et boost af, at den amerikanske venstrefløjs darling, Alexandria Ocasio-Cortez, har annonceret, at hun anbefaler ham som kandidat, og det bliver interessant at se, om det kan give hans kampagne et tiltrængt boost. Men indtil videre har heller ikke han haft momentum.

Kamala Harris havde et kortvarigt peak efter en stærk indsats i den første tv-debat, men hendes kampagne manglede bundtræk, og hun faldt hurtigt tilbage igen.

Kun en kandidat har evnet at skabe et decideret momentum: Elizabeth Warren. Warrens kampagne har ikke haft et decideret defining moment. Der har ikke været en enkelt tv-debat, hvor hun har været stjernen. Men i meningsmålingerne er hun støt og roligt gået frem og gået frem og gået frem. Kulminerende med tirsdagens CNN/New Your Times- tv-debat, hvor det var tydeligt, at Biden ikke længere er frontrunner. Hvor de andre kandidater i de tidligere debatter primært har rettet skytset mod Biden, var det nu Warren, de primært var ude efter. Meningsmålingerne er endnu ikke helt entydige, men vi begynder at se de første nationale målinger, hvor Warren har overhalet Biden. Årsagerne kan være mange, men der er næppe tvivl om, at Warren indtil nu har været langt bedre til at skabe entusiasme og energi omkring sin kampagne. Hun fremstår simpelthen mere energisk og slagfærdig end Biden, der til tider har virket som om, han hellere ville sidde derhjemme på sofaen med et uldtæppe trukket op om næsen. Og dykker man lidt ned i målingerne er der mere godt nyt til Warren og hendes evne til at fastholde momentum. De to første stater, der er i spil, er Iowa og New Hampshire. Begge steder, som Warren har en god chance for at vinde, og hvor hun står stærkt i målingerne. Biden er dog ikke slået – heller ikke i disse stater – men momentum er pt. med Warren, og hvis en kandidat vinder begge disse stater, vil vedkommende være meget svær at slå.

Så, hvis vi på USA2020.dk skal vurdere, hvem der pt står med de bedste chancer, må det blive Elizabeth Warren. Med mindre, at Biden – eller måske Sanders – kan finde sin indre Erhard frem.