Top 5: Warren for første gang i spidsen

Foto: Gage Skidmore.Licens

Af Henrik Jürgensen og Jakob Terp-Hansen

Velkommen til tredje udgave af vores nuværende stilling af de demokratiske kandidater. Vi har vurderet formatet og nu ændret det fra en top 10 til en top 5. Det skyldes, at det dels skaber rum for mere uddybende forklaringer, dels at placeringerne i den billige ende af top 10 hurtigt kan blive en anelse arbitrære. Derudover er det ikke heller ikke, fordi vi synes, alle kandidater i vores seneste top 10 har lige realistiske muligheder for at vinde nomineringen for at sige det diplomatisk. Skulle dynamikken ændre sig, kan det ikke afvises, at vi vender tilbage til top 10-formatet.

Men for nu: her er vores top 5 over de demokratiske kandidater, der på nuværende tidspunkt har de bedste chancer for at vinde nomineringen. I parentes er angivet, hvor kandidaterne stod i seneste rangering.

1. Elizabeth Warren(2)

Efter at have indtaget andenpladsen på vores to første lister er Elizabeth Warren nu den nye frontløber. I tæt kamp med Joe Biden, men alligevel nummer et.

Hvis vi tager et kig på de tidlige delstater, er løbet umiddelbart meget tæt i den første stat: Iowa. Her virker det ifølge denne oversigt fra Fivethirtyeight meget lige mellem Joe Biden og Elizabeth Warren. Men kigger man på Iowas vælgerkorps, er der gode tegn for Warren. I 2016 var 91 % af de demokratiske vælgere i Iowa hvide ifølge exit-poll fra CNN, og dem henter Warren større opbakning end Biden blandt nationalt. Hertil kommer, viser Amy Walter fra Cook Political Report, at 68 % i 2016 identificerede sig som enten “somewhat” eller “very liberal.” Det giver Warren gode kort på hånden, mens Biden sagtens kunne ønske sig bedre vilkår. Kun 3 % af vælgerne i 2016 var afroamerikanere – en gruppe, konkurrenten Biden ellers har meget stærk opbakning fra nationalt. Med det in mente er Warren pt. vores favorit til at vinde Iowa.

Kigger vi på New Hampshires to seneste målinger målinger, ((vi ekskluderer en måling fra oversigten, hvor Michelle Obama indgår som den førende kandidat, da hun ikke stiller op)) har Warren gennemsnitligt en opbakning på 28.5 % – mens Biden står på 24 %. Stadig meget åbent, men billedet ser godt ud, da Warren kommer fra en nabostat til New Hampshire, Massachussetts.

At Warren endvidere er en brobygger, og at hun også står godt i den tredje stat i rækken, Nevada, gør hende til vores nummer et.

2. Joe Biden(1)

Vi har rykket Biden et trin ned, men det er fortsat meget tæt mellem ham og Warren, og lad os minde om: Biden er en stærk kandidat. Hans støtte blandt sorte vælgere er for at tage et eksempel meget solid, og det er en fordel for ham i South Carolina, hvor 65 % af vælgerne ifølge CNN’s exit-poll 2016 var ikke-hvide vælgere. Og kigger vi på Iowa og New Hampshire, så er Bidens position heller ikke dårlig.

Hvorfor har vi så rykket ham ned? Biden ser svagere ud end tidligere, og taber han Iowa og New Hampshire, som det er sandsynligt, at han gør, har han et stort problem – især fordi Nevada synes at være én, han bestemt også kan tabe. Kan Biden virkelig tåle at tabe tre stater i træk? Det er svært at se. Hans store svaghed ligger dermed i de første valg.

Siden 1972 er det kun sket en gang, at en kandidat, der ikke har vundet Iowa eller New Hampshire, har vundet nomineringen: Bill Clinton i 1992. Hvor det bør nævnes, at kandidaterne havde opgivet Iowa grundet senatoren Tom Harkins hjemmebanefordel. Ikke gode fakta for Biden.

3. Bernie Sanders(3)

Bernie Sanders gik til valg som en af favoritterne, men har ikke kunnet leve op til den værdighed, og det er for nuværende svært at se, hvordan han skal kunne vinde nomineringen. Selvom de to første stater også burde være gunstige for ham, eftersom han også kan profitere af nabostatsfordel i New Hampshire og sammensætningen af vælgere i Iowa, så er hans generelle formåen for øjeblikket ikke imponerende. Eksempelvis står han i et gennemsnit af Iowas seneste tre meningsmålinger på blot 11 % – mod Warren og Bidens opbakning på 20-21 %.

Endvidere har Sanders svært ved at bygge bro vælgerne imellem. Han er slet ikke populær blandt Clinton-vælgere fra 2016, som Warren er, og hvad værre er: Warren er populær både blandt Sanders-vælgere og Clinton-vælgere fra 2016. Det indikerer data fra denne måned.

Sanders er derudover blevet stående på omkring 15 % nationalt længe og har ikke rigtigt kunne udvide den opbakning.

Det er positivt for ham, at han har fået støtte fra de profilerede medlemmer af Repræsentanternes Hus Ilhan Omar og Alexandria Ocasio-Cortez, men selv med det in mente er det fortsat vanskelige tider for Bernie Sanders.

4. Pete Buttigieg(4)

Iowa synes at være kodeordet for Pete Buttigieg. Og med god ret: Med en opbakning på 14.3 % i gennemsnittet af de tre seneste målinger har han bestemt noget at byde på i “The Hawkeye State.” Men Iowa synes virkelig at være “make it or break it”, og skal han gøre sig forhåbninger om at vinde nomineringen, er dynamikken i øjeblikket, at han skal slå igennem dér og se, om han kan omsætte det til opbakning i staterne, der kommer efter. I New Hampshire, Nevada og South Carolina er han nemlig slet, slet ikke i storform.

En stat som South Carolina skal mayor Pete næppe gøre sig forhåbninger om at vinde, men situationen dernede er illustrativ for de problemer, han har blandt de sorte vælgere, hvor hans opbakning er enormt svag. 6 % i de nationale målinger ifølge The Economist er selvfølgelig heller ikke overvældende.

For den unge borgmester er kodeordet altså i øjeblikket Iowa. Hvis han derimod vinder der, er vejen i hvert fald åbnet for Pete Buttigiegs vogn til konventet i Wisconsin.

5. Kamala Harris(5)

“And, you know, there was a little girl in California who was part of the second class to integrate her public schools, and she was bussed to school every day. And that little girl was me.”

Direkte, kraftfuld tale til Joe Biden fra Californiens senator Kamala Harris i demokraternes første debat i juni – en debat, der gav Kamala Harris’ nationale meningsmålinger en voldsom stigning.

Klipper vi frem til nu, har piben fået en anden lyd. I debatterne derefter har Harris slet ikke kunnet finde noget frem, som har kunnet ændre hendes position i meningsmålingerne, og i ingen af de tidlige stater er hun lige nu et realistisk bud på en vinder. Tal igennem september har derudover vist, at Harris er langt efter i hjemstaten Californien, som ligger på Super Tuesday efter South Carolina. Harris tager dermed sidstepladsen i denne rangering.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.