Top 10: Warren og Biden begge frontløbere

Foto: Gage Skidmore.Licens

Af Jakob Terp-Hansen og Henrik Jürgensen

Velkommen til vores anden rangering af Demokraternes kandidater. Herunder følger vores bud på, hvem der pt. har bedst muligheder for at vinde nomineringen. Som nævnt er det betragtninger og ikke forudsigelser, og det kan også skifte hurtigt.

I parentes er angivet, hvordan kandidaterne stod i vores seneste rangering.

1. Joe Biden(1)

Som Nate Silver forleden skrev, er Warren og Biden co-frontrunners. Det mener vi er rigtigt. Vi afholder os dog fra at lave delte placeringer, og Biden indtager dermed fortsat førstepladsen. Biden fører fortsat  – omend med en del lavere margin – i de nationale gennemsnit, stort blandt afroamerikanere og er også i front blandt ældre vælgere. Opererer man med tesen “The Party Decides”, er Biden også et bedre bud end Warren, da han har flest endorsements. Men der er pikante spørgsmål om Bidens alder, og han står med svære udfordringer i både Iowa og New Hampshire. Men kan han komme godt ud af de to, venter der efterfølgende lettere terræn – især i South Carolina, men også Nevada.

2. Elizabeth Warren(2)

Vores analyse er først og fremmest, at Warren står meget stærkt i Iowa og New Hampshire, og kan hun vinde dem, ser det rigtig godt ud. Entusiasmen om Warren, der også har suveræne betting odds, er desuden meget stærk, og selvom hendes momentum indtil videre ifølge en CNN-måling ikke (endnu) har gjort hende til nogen trussel mod Joe Biden i South Carolina, står hun meget stærkt. Spørgsmålet er selvfølgelig nu, hvorledes granskning af Warren fra medier og kandidater kan påvirke hende. Men de er i sandhed begge frontløbere.

3. Bernie Sanders(3)

Bernie Sanders står med omtrent 16 % på hånden nationalt ifølge The Economists gennemsnit – i og for sig ikke dårligt, men med en historisk målestok er det ikke positivt, da kandidater, der nationalt havde målinger på i gennemsnit mellem 10 og 20 % i andet halvår af året før primærvalget, i langt lavere grad har vundet nomineringen end kandidater mellem 20 og 30 %. Sanders’ tal i Iowa er med et gennemsnit på 12 % jævnfør denne oversigt overraskende dårlige og er langtfra Warren og Biden. I samme stat har han ifølge en CNN-måling fået 0 % af Hillary Clinton-vælgere derfra over på sin side, og han er slet ikke samme brobygger, som Warren er. Kan Sanders stadig vinde nomineringen? Ja, og han er ikke chanceløs – eksempelvis er han fra en nabostat til New Hampshire(Vermont). Men for nuværende tegner det ikke godt.

4. Pete Buttigieg(5)

Pete Buttigieg gør det ikke fremragende, men godt. Han havde en fin debat, og han har fortsat en interessant profil. Han er fortsat valgets gode historie og hænger godt på i Iowa og New Hampshire. At hans fundraising også er god, skader ham ikke ligefrem. Vi rykker ham et trin op, men der er lang vej til Warren og Biden.

5. Kamala Harris(4)

Kamala Harris brede appel er forblevet på papiret, og hun er en svag kandidat for øjeblikket. Favoritværdigheden er forduftet, og  efterhånden er det svært at se Harris vinde nomineringen. Kort fortalt er Harris et eksempel på en kandidat, der burde kunne appellere bredt, men ikke har fået fat. Det kan ske med tiden – men det er det bare ikke endnu.

6. Andrew Yang(7)

Yangs nationale gennemsnit af målinger er på omkring 3 %, og egentlig er det specielt, at han ligger så højt på denne liste. Men da der er mange vælgere, der endnu ikke har en mening om ham, er der måske en mulighed for at vokse for den noget anderledes kandidat, og da hverken Beto eller Booker kan sættes højere, får Yang sjettepladsen. At Yangs betting odds er tredjebedst af alle kandidater, har vi dog fortsat svært ved at tage helt alvorligt.

7. Beto O’ Rourke(8)

Beto fik en smule ud af debatten, og hans forsøg på relancering af kampagnen er ikke uinteressant, men det har ikke givet sig det udslag, der gjorde, at Beto måske kunne vende tilbage i den position, han havde i starten af primærvalget. Derfra er han fortsat langt, langt væk. Hans debat i september var flot, men gav ham ikke det, han skal bruge for at gøre comeback. Som vi også skrev i sidste rangering: Bør han alligevel overveje Senatet i stedet?

8. Cory Booker(6)

Cory Bookers kampagne synes mere og mere desperat. Forleden meldte han ud, at han behøvede 1.7 millioner dollars, eller så han ingen legitim vej frem. De penge fik han indsamlet, hvilket i sig selv er fint, men det signalerer desperation. Går ens kampagne godt, laver man ikke den slags manøvrer. Heller ikke debatten i september rykkede ved hans grundlæggende position, så vi rykker ham to placeringer ned.

9. Amy Klobuchar(9)

Trods elegante one-liners i seneste debat, for eksempel “Houston, we have a problem”(debatten blev holdt i Houston, Texas), forekommer Klobuchar næsten chanceløs. Hun klarer det noget bedre i Iowa, end hun gør nationalt og har ikke nogen uinteressant profil, men indtil videre har hun skuffet, og det er virkelig svært at se, hvordan hun kan blive en seriøs udfordrer til nomineringen.

10. Tom Steyer (Ny)

Den nye mand på listen. Steyer er kendetegnet ved at have stærke økonomiske midler og har haft godt gang i en spenderingen. Han har kvalificeret sig til debatten i denne måned, hvilket er det, der har givet ham pladsen på listen. Det giver ham en chance for at markere sig, men det ville være mærkværdigt, hvis Steyer blev den nominerede. Mildt sagt.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.