Top 10: Demokratiske kandidater

Foto: Marc Nozell.

Af Henrik Jürgensen og Jakob Terp-Hansen

 

Velkommen til USA2020.dks  rangeringer af de demokratiske kandidater. Noget, vi har glædet os meget til! Her giver vi vores bud på en top ti over de kandidater, som vi mener har de bedste chancer for at vinde nomineringen på nuværende tidspunkt. Det skal derfor ses som et bud på situationen, som den ser ud nu, og ikke som forudsigelser. Hvem står bedst i skrivende stund?

Top 10

1. Joe Biden

Den tidligere vicepræsident er førende i feltet. Han har størst opbakning nationalt og appel til både sorte vælgere, hispanics og til ældre vælgere, som er en vigtigere gruppe, end mange måske tror. Nyere historie viser desuden, at vicepræsidentembedet er en god trædesten til at vinde partinomineringen. Der er sårbarheder for Biden – både i fx Iowa og, mere generelt, i spørgsmålet om hans alder. Men for nuværende er der ingen, der har bedre muligheder for at vinde end Joe Biden – måske tredje gang dermed bliver lykkens gang.

2. Elizabeth Warren

Senator Elizabeth Warren har på et halvt år gennemgået en rivende udvikling. Fra at være en undervurderet kandidat er hun nu ifølge The Economist favorit hos betting markets. Hun er vokset støt i målingerne, hun fører en interessant kampagne og hun har en fordel i de tidlige stater, eksemplificeret ved at Iowas vælgerkorps er hvidt og venstreorienteret, hvilket burde være fordelagtigt for Warren. Der er dog fortsat et stykke vej til Biden, hvorfor hun må “nøjes” med en andenplads.

3. Bernie Sanders

Vi er ikke særligt imponerede af senator Bernie Sanders, hvis præstation grundlæggende ikke har været overbevisende, på trods af at han er en meget kendt kandidat. Ja, han burde have gode muligheder i de tidlige delstater, for eksempel ved at være fra en nabostat til New Hampshire(Vermont), og han har rigtig godt fat økonomisk, men vi anser det dog som sandsynligt, at han kan overhales af Harris’ på papiret bredere profil.

4. Kamala Harris

På papiret har senator Kamala Harris det hele – i meningsmålingerne not so much. Trods et godt moment i sommer, hvor hendes meningsmålinger sprintede afsted, er hun nu langt efter top 3, og hvis hun skal overhale Sanders, kræver det, at hun får noget mere ud af sin brede profil, for lige nu er der lang vej til, at hun vinder. Hendes profil er dog som nævnt så bred, at hun fortsat har en vis mulighed for at vinde nomineringen, hvorfor hun fastholder en placering i top 4.

5. Pete Buttigieg

Buttigieg har været valgets solstrålehistorie, og det er på baggrund af substans. En ung borgmester fra Midtvesten med stor intellektuel kapacitet og i det hele taget en spændende profil har givet feltet en helt anderledes kandidat. At hans fundraising i andet kvartal af 2019 var meget imponerende, styrker hans sag. Men, men, men: Han ligger på godt 4-5 % i gennemsnit af meningsmålingerne, og hans appel til minoriteter er stærkt begrænset. Han virker til at være et bedre bud på en vicepræsidentkandidat.

6. Cory Booker

Booker har en stærk profil – han er veltalende og en ung, sort senator, som burde kunne appellere til flere dele af vælgerkorpset, men som ikke har slået igennem trods hans åbenlyse retoriske evner og i stedet står ret fastlåst i meningsmålingerne. Men Bookers veltalenhed kan komme ham til gavn – måske får han et moment i næste debat, der endelig kan give ham noget momentum? Endvidere har han nogle organisatoriske fordele i de tidlige delstater. Det er ikke fuldstændig afskrevet, at Booker kan komme fra dybet og vinde – men for øjeblikket ser det ikke sandsynligt ud.

7. Andrew Yang

Andrew Yang er en joker, der dog er langt nede i meningsmålingerne. Han har en vis appel – særligt betting markets har syntes, at han er interessant og giver ham langt bedre muligheder for at vinde, end meningsmålingerne gør. Ifølge RealClearPolitics’ gennemsnit af meningsmålinger står han på 2.7 % – langtfra imponerende eller overbevisende, men hans kampagne har et helt andet fokus end de andre kandidater – nemlig på den teknologiske udviklings udfordringer og borgerløn.  Yang er dermed en kandidat, der kan promovere idéer, men som er langt væk fra nomineringen.

8. Beto O’Rourke

Beto har længe været i problemer, og det synes ikke urealistisk, at han snart forlader ræset. Den stjerne, han under Midtvejsvalget fik, er falmet, og hans debatpræstationer har heller ikke været overbevisende. Vi synes dog, han gør et interessant forsøg på at lancere sin præsidentkampagne på ny, og hertil kommer den tro, han har på, at han kan vinde Texas, hvilket er noget, der taler ind i Demokraternes ønske om at finde en kandidat, der kan slå Trump. Men måske Beto – med de målinger, han for øjeblikket har – alligevel skulle prøve Senatet i stedet og så vende tilbage om et par valg?

9. Amy Klobuchar

Skal valget afgøres på electability, er Klobuchar på papiret et godt bud. En moderat kandidat med base i Minnesota og et meget stærkt midtvejsvalg i bagagen, hvor hun blev genvalgt som senator. Problemet er, at det forbliver på papiret, og det giver sig på ingen måde det udslag, Klobuchar skal bruge – og hun roder rundt langt nede i målingerne. Det synes ekstremt svært, men i det mindste er hun kvalificeret til debatten i ugens løb.

10. Julián Castro

Castro er den eneste hispanic-kandidat, hvilket adskiller ham fra de andre og ikke er nogen dårlig profil. Læg hertil, at han har en forbindelse til Obama som tidligere minister i hans kabinet. Men til trods for, at Castro er en dygtig retoriker og debattør, står hans meningsmålinger på 0.8 % ifølge RealClearPolitics. Der skal ske et mirakel, hvis han skal vinde primærvalget. Han er pt. et bedre bud på en vicepræsidentkandidat – eller kunne han måske forsøge Senatet i Texas?

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.