Den umulige mission

Foto: Gage Skidmore. Licens

I Kentucky skal et af de vigtigste valg i 2020 stå, nemlig valget om Senatets republikanske majoritetsleder Mitch McConnells fremtid. Demokraterne håber at kunne tage Senatet tilbage i 2020, og en af de stater, hvor de synes at udse sig et slag, er netop Kentucky. Men selvom Demokraterne muligvis stiller en god kandidat op, er det usandsynligt, at slaget kan vindes.

For at sige det mildt.

Den mest interessante kandidat

Flere demokrater har allerede meldt sig ind i kampen for at vinde det demokratiske primærvalg, men den indtil videre mest interessante er Amy McGrath.

McGrath er på mange måder en interessant politisk figur. Hun har en baggrund som jagerpilot i Marinekorpset, hvor hun gjorde tjeneste i 20 år, og i 2017 trådte hun med sin annoncering af, at hun ville forsøge at få fingre i en plads i Repræsentanternes Hus til Midtvejsvalget i 2018, ind på den politiske arena.

Hendes annonceringsvideo, der lagde vægt på hendes militære baggrund, gik viralt, og hun vandt det demokratiske primærvalg, hvorefter slaget skulle slås med republikaneren Andy Barr i Kentuckys 6. distrikt. Amy McGrath lykkedes med at rejse iøjnefaldende beløb, men de mange penge blev dog ikke nok. Barr tog sejren med marginen 51-48.

Men som vi allerede så efter McGraths nylige annoncering til 2020’s senatsvalg, fik hun også her et økonomisk momentum. I de første 24 timer kradsede hun hele 2.5 millioner dollars ind, hvilket er det højeste beløb på en kampagne til Senatets første dag, fortalte Democratic Senatorial Campaign Committee mediet Louisville Courier Journal – en selvsagt meget imponerende bedrift.

En umulig opgave

Det vidner derfor om, at McGrath er en dygtig kandidat og et oplagt bud på at blive demokraternes kandidat til valget, men på trods deraf skal Demokraterne ikke forvente, de kan slå McConnell – uanset hvilken kandidat de stiller op.

Kentucky er en meget republikansk stat, og som Fivethirtyeight-skribenten Geoffrey Skelley har beskrevet, så vi i 2016, hvordan samtlige stater, hvor der var valg til både Senatet og Præsidentposten, støttede samme parti ved begge valg. Som Skelley anfører, er det problematisk for McGrath. Det ville desuden undre, hvis ikke det i altovervejende – eller måske endda fuldstændig – grad vil være tilfældet igen i 2020. Det illustrerer, at den partiskhed, der er, taler stærkt imod hende eller en anden kandidat, demokraterne måtte opstille. Trump er populær i staten og vandt den med marginen 62-32 i 2016.

Derudover befinder vi os altså i en stat, hvor vælgerkorpset ikke ligefrem levner en demokratisk kandidat optimale muligheder, hvilket blot cementerer McConnells favoritværdighed.

Sågar smed Cook Political Reports Dave Wassermann koldt vand på McGraths fundraising-tal og skrev på Twitter, at der simpelthen ikke er nok dollars til at vælge en demokratisk kandidat til et føderalt embede, hvor Trump vandt med 30 % ((Wassermann nævnte en mulig undtagelse i Minnesota)). Wassermann anførte endvidere, at Amy McGrahts profil er vellidt på et nationalt plan, men not so much blandt Kentuckys vælgere, som jo i sagens natur er dem, som skal afgøre valget.

Med andre ord: Uanset om McGrath skulle blive kandidaten, eller hvem Demokraterne måtte stille op, så synes missionen næsten umulig, og Demokraterne må nok kigge andetsteds, hvis de vil vinde Senatet.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.