Eventuel impeachment af Trump: Hvad betyder det for præsidentvalget?

Foto: Gage Skidmore.Licens

For nylig udtalte Donald Trump, at der intet i vejen med hans telefonopkald med den ukrainske præsident var. Sågar har præsidenten mere end insinueret, at Barack Obama i sin præsidentperiode brugte sin indflydelse til at få udenlandske regeringer til at undersøge Trump med udtalelsen ‘that’s what he did, right?’ om det spørgsmål.

Trumps anklage mod Obama er rent opspind og har så vidt vides intet på sig. Ikke desto mindre, blev udtalelsen delt på sociale medier af hans støtter som et bevis på, at Trump er offer for dobbeltstandarder. Hans modstandere lugtede til gengæld blod og mente, at sagen er endnu et bevis på, at Trump ikke er værdig til at være præsident.

Og dermed fortsætter Trump med at dele vandene og spørgsmålet er dermed, hvor stort et skred i målingerne vi så kan se.

Men lad os lige få sat scenen: Joe Bidens søn, Hunter Biden sad for år tilbage i bestyrelsen for et ukrainsk gasselskab Burisma, der har været i myndighedernes søgelys, mistænkt for korruption. Der har i en periode verseret rygter om, at Joe Biden i sin tid som vicepræsident misbrugte sin position til at få en ukrainsk statsanklager fyret for dermed at beskytte sin søn. Biden såvel som andre mente, anklageren skulle fyres, men det skal understreges, at ovennævnte beskyldninger om nepotisme mod Joe Biden ikke på noget tidspunkt er blevet underbygget, og de må indtil videre anses som ren spekulation.

Ikke desto mindre står det nu klart, at Præsident Donald Trump i en telefonsamtale med sin ukrainske kollega meget insisterende bad om at få igangsat en ukrainsk undersøgelse af Biden-familien. Indholdet af denne samtale – og muligvis yderligere belastende anklager mod Trump – blev lækket af en såkaldt ”whisteblower”, og så brød helvede løs. For det er formentlig en overtrædelse af den amerikanske forfatning, hvis præsidenten pudser udenlandske regeringer på sine indenlandske politiske modstandere.

Systemet i USA fungerer således, at rollerne i en impeachment af præsidenten er fordelt mellem kongressens to kamre: Det er således Repræsentanternes Hus, der beslutter at indlede en eventuel impeachment-høring. En sådan beslutning træffes med et simpelt flertal, og det er Demokraterne, der sidder på flertallet i Repræsentanternes Hus, og beslutningen om at foretage indledende undersøgelser i forhold til en eventuelt impeachment af Trump er truffet af Demokraternes majoritetsleder Nancy Pelosi. Såfremt Repræsentanternes Hus beslutter at indlede impeachment-processen, træder kongressens andet kammer Senatet ind på det scenen, idet selve retssagen foregår i senatet, og at det er Senatet, der i sidste ende træffer en afgørelse i sagen. Der kræves 2/3 flertal for at afsætte præsidenten ved en impeachment. Republikanerne sidder i dag på et smalt flertal i Senatet.

Historisk har to præsidenter – Andrew Johnson og Bill Clinton – været impeached. Begge blev frikendt i Senatet. Richard Nixon ville formentlig være blevet dømt, men valgte at trække sig, inden det kom så vidt.

Meningsmålingerne peger på, at et flertal af amerikanerne vurderer, at Trumps forsøg på at presse den ukrainske præsident (Volodomyr Zelenskij) til at iværksætte en undersøgelse af Biden-familien, var forkert. Til gengæld peger målingerne også på, at et flertal af amerikanerne stadig ikke er tilhængere af impeachment. Der er dog indikationer på, at holdningerne er i bevægelse, og som Dhrumil Meta fra fivethirtyeight.com skriver, kan holdningerne flytte sig meget, efterhånden som vi får et klarere billede af, hvad der rent faktisk er sket. Et flertal af amerikanerne er således enige i, at der bør indledes en impeachment, hvis det kan påvises, at Trump – som noget tyder på – tilbageholdt amerikansk militærstøtte til Ukraine for at presse præsident Volodomyr Zelenskij til at igangsætte en undersøgelse af Bidenfamilien.

Realiteten er, at ingen i det amerikanske politiske system har glæde af en impeachment, der fjerner fokus fra rigtig politik og svækker USA internationalt. Siden Demokraterne vandt flertallet i Repræsentanternes Hus har de mest yderliggående Demokrater talt om muligheden for at iværksætte en impeachment-sag mod Trump, men partiets etablerede kræfter har hidtil stået i mod. Men Nancy Pelosi har altså vurderet, at Trumps tilsyneladende overtrædelse er så alvorlig, at en impeachment kan være påkrævet.

USA2020.dk vil i den kommende periode følge udviklingen tæt. Særligt vil vi interessere os for, hvilken betydning udviklingen vil få for Trumps popularitet og hans chancer for genvalg. Hidtil har der været enighed om, at impeachment ville skade Demokraterne mere end Trump. Men sådan forholder det sig ikke nødvendigvis. Det bliver spændende at følge de kommende uger.

 

Kommentarer er lukket