Ugen, der er gået: Biden og Warren fortsat i førersædet

Foto: Gage Skidmore.Licens

Ugen lakker mod enden, og inden weekenden for alvor står for døren, kommer her USA2020.dks opsummering af, hvordan det demokratiske felt står for øjeblikket.

De førende

Som vi også noterede os i vores power ranking forleden, er Joe Biden nummer et i det demokratiske felt for øjeblikket. Hans meningsmålinger har også efter debatten været gode, og han sidder solidt i førersædet nationalt. Han klarede sig godt nok i debatten, og selvom hans alder fortsat er et pikant spørgsmål, er Biden frontløberen – som han også var det før debatten.

Elizabeth Warren, nummer to i feltet, kom også godt ud af debatten. Hun har fine målinger – især i Iowa er nyhederne gode for hende, hvilket er positivt, da Iowa kan vise sig at blive et problem for Joe Biden grundet vælgerkorpsets sammensætning af hvide, venstreorienterede vælgere. Endvidere er entusiasmen omkring Warren stor, og hendes status som førsteudfordrer uændret.

Som Fivethirtyeights chefredaktør Nate Silver skrev i en analyse, er Biden og Warren i en tier for sig – med Biden som nummer et og Warren som nummer to. Selvom Warren og Bernie Sanders er stort set lige i de nationale målinger, opremser Silver en række årsager til, hvorfor han placerer, som han gør- heriblandt førnævnte entusiasme og det momentum, som Massachusetts-senatoren nyder.

En sjov observationer er i øvrigt, at betting markets fortsat har Warren som favorit, hvilket efter vores vurdering fortsat er en smule svært at refærdiggøre, men dem om det.

Betos gode aften

Nate Silver noterede sig i samme analyse, at Beto O’ Rourke var den kandidat, der har fået mest ud af debatten sidste torsdag, når det kom til de nationale meningsmålinger. Jeg er fortsat (ret) skeptisk omkring Beto O’ Rourke, men der er ingen tvivl om, at debatten var positiv for texaneren. Som Henrik Jürgensen skrev i sin analyse af debatten, så man for første gang i lang tid den kandidat, der var tæt på at vinde et senatsæde i Texas.

“Om det er too little, too late, må tiden vise, men Beto gjorde i hvert fald, hvad han kunne.”

Udgangspunktet for Beto er dog fortsat lavt, og der skal øjensynligt ske langt mere, hvis han igen skal blive et seriøst bud. Men med en relancering af kampagnen og denne debatpræstation, som han har fået en smule ud af, er der måske åbnet en lille sprække for manden, der i 2018 blev et politisk fænomen.

Status på Iowa og New Hampshire

De to stater, der rigtigt sparker nomineringenskampen i gang, er Iowa og New Hampshire. De to stater kan vise sig at være en svaghed for Joe Biden, da de begge er meget hvide stater – en vælgergruppe, Warren og Sanders har bedst fat i.

Endvidere identificerer mange af vælgerne sig som enten venstreorienterede til en vis grad eller meget venstreorienterede ifølge exit-polls fra 2016. Afroamerikanske vælgere, som Biden klarer sig rigtig godt blandt, er – for at sige det mildt – ikke nogen udtalt vælgergruppe i Iowa og New Hampshire. Både Warren og Sanders kommer desuden fra nabostater til New Hampshire, henholdvis Vermont og Massachusetts.

Regner man et gennemsnit sammen af de seneste tre målinger ifølge Fivethirtyeights oversigter, er billedet af top 3 således ((Det skal pointeres, at visse målinger er taget før debatten, og at institutterne kan variere i kvalitet)):

Iowa: Joe Biden 23.3 %, Elizabeth Warren 21. 3 %, Bernie Sanders 17 %

New Hampshire: Joe Biden 22.3 %, Bernie Sanders 21 %, Elizabeth Warren 17.7 %

Med andre ord: Valgene ser ud til at blive tætte, og den føring, Biden har nationalt, ses altså ikke i Iowa og New Hampshire.

Ifølge Politico har også Kamala Harris nu i den grad blikket rettet mod Iowa, hvor hun ifølge deres oplysninger vil lave ugentlige besøg og “nearly double the size of her 65-person ground operation.” Vælgerkorpset i Iowa passer hende ikke umiddelbart særlig godt, men om trækket kan vise sig at være klogt, vil tiden alt andet lige vise. Harris’ kampagne er i problemer, og for en kandidat, der potentielt kan appellere meget bredt, er det skidt at være omtrent 20 % efter Biden nationalt.

Den unge borgmester, Pete Buttigieg, er også en, vi hvert fald i Iowa bør holde øje med. Hans meningsmålinger er bedre end alle andre end tre førende, selvom hans gennemsnit dog er et stykke efter på 10.7 %.

Udenfor primærvalget – Joe Kennedy III vil i Senatet

Vender vi blikket væk fra præsidentscenen et øjeblik, kom der en nyhed, som vi synes skal omtales. Demokraten Joe Kennedy III, medlem af Repræsentanternes Hus, vil i weekenden ifølge Boston Globe nemlig annoncere, at han udfordrer den siddende demokratiske senator Ed Markey i kampen om at få en plads i senatet, og det trækker dermed op til et interessant primærvalg, hvor personen, der vinder primærvalget, er et stort skridt tættere på senatet, på grund af hvor demokratisk Massachusetts er. Ifølge Boston Globe træder Joe Kennedy ind som frontløber, men Ed Markey vil ikke give op(som desuden også har fået støtte fra profiler som Alexandria Ocasio-Cortez og Elizabeth Warren).

Joe Kennedy III er barnebarn af Robert F. Kennedy, der også var senator.

Det var alt for nu. Rigtig god weekend!

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.