Trump vil vinde New Mexico

Foto: Gage Skidmore.Licens

“We will campaign for every vote and we will win the great state of New Mexico.”

Således lød det fra den amerikanske præsident Trump, der i går aftes holdt et rally i Land of Enchantment, som New Mexico også kaldes. Og hans ambition er tydelig: Han vil vinde staten.

I februar, skriver mediet Axios, så Trump-kampagnen, hvordan mange mennesker fra netop New Mexico krydsede grænsen til et rally, præsidenten afviklede i El Paso i Texas, hvilket kampagnens kommunikationsdirektør Tim Murtaugh til Axios beskrev som værende: “our first glimpse into the idea that there might be something happening.” Ifølge CNN har hans kampagnechef, Brad Parscale, omtalt staten som et sted, hvor Trumps politikker virkelig virker.

New Mexico blev vundet af George W. Bush i 2004, men ellers er den i de seneste seks ud af syv præsidentvalg gået til Demokraterne – og det med store forspring. Obama vandt med godt 15 % i 2008, godt 10 % i 2012 og Hillary Clinton vandt med omtrent 8 % i 2016 – solide triumfer. Trumps approval rating i staten er desuden faldet mærkbart, siden han tiltrådte, og ligger nu på 40 %, mens hans disapproval rating er på 57 % ifølge Morning Consult.

Endvidere regner mediet Cook Political Report staten som en solid demokratisk en af slagsen – i samme kolonne som blandt andre Californien og Massachusetts, mens Sabatos Crystal Ball anser den for sandsynligvis at ville gå til demokraterne. Med andre ord: Det ser svært ud for præsidenten.

Donald Trump forsøgte på sit rally at appellere til hispanics – en gruppe, som ifølge PBS udgør omkring 40 % af vælgerkorpset. Procentvis er New Mexico den amerikanske stat med den største andel af hispanics.

Det er ikke nødvendigvis forfejlet af Trump at forsøge at vinde en stat som denne, der ikke ligger ligefor, men New Mexico er alligevel et long-shot. Som Dave Wassermann fra Cook Political Report klart formulerede det til Washington Post: “His chances are poor to nonexistent.”

Er det dermed afskrevet, at Trump vinder New Mexico? Nej, men sandsynligt er det bestemt heller ikke, og de fem valgmænd, staten giver, ser ud til at gå til Demokraterne i 2020.

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.