Iowa for Buttigieg?

Foto: Marc Nozell. .Licens

Der er nu 100 dage til, at det første demokratiske caucus løber af stablen i staten Iowa i februar 2020, og snakken om, hvem af de demokratiske præsidentkandidater, der kan hive sejren hjem, går naturligvis.

Og en kandidat, der måske kan hive en uventet triumf hjem, er South Bends 37-årige borgmester og et af primærvalgets overraskelser, Pete Buttigieg.

Mayor Pete, som han også kaldes, der ligger på 7 % i de nationale målinger, har nemlig i høj grad fokus rettet mod The Hawkeye State, og det er korrekt set. Det er nemlig en mulighed, at Iowa er staten, der kan sende Buttigieg på sejrskurs – eller i hvert fald øge hans chancer markant.

Pete Buttigieg har nemlig en forholdsvis stærk opbakning i Iowa. Et gennemsnit af de seneste fire meningsmålinger giver ham godt 16 %, mens Elizabeth Warren har omtrent 23 %, og Joe Biden er på cirka 19 %. Jeg ser stadig Warren som det bedste bud i Iowa, men Pete Buttigieg har flere gode kort på hånden.

Iowas befolkning er i altovervejende grad hvid, og ifølge exit polls fra CNN identificerede hele 91 % af de demokratiske vælgere i staten sig som hvide. Det er godt nyt for Buttigiegs chancer ved valget i februar. For at tage et eksempel gav seneste meningsmåling fra Iowa ham 21 % opbakning blandt hvide, men blot 9 % opbakning blandt de ikke-hvide vælgere.

Hertil kommer, at Pete Buttigieg er godt organiseret i staten. Ifølge New York Times’ tal fra denne måned har han åbnet flere kampagnekontorer end nogen af de andre kandidater, og det er derudover gunstigt at have så mange penge til rådighed, som Pete Buttigieg på nuværende tidspunkt har.

Det er klogt af Pete Buttigieg at satse på Iowa, og kan han vinde der, kan det ændre dynamikkerne og måske give ham muligheden for også at slutte stærkt i New Hampshire, hvor befolkningen ligeledes er altovervejende hvid. Kigger man herudover på det i et historisk perspektiv, er det i de sidste 40 år kun sket to gange, at en demokratisk kandidat har vundet nomineringen uden at vinde Iowa – Michael Dukakis i 1988 og Bill Clinton i 1992.

Buttigieg skal dermed satse på, at en Iowa-sejr er det, der kan åbne døren for, at han kan vinde nomineringen. For mig at se er det kodeordet for mayor Pete – det er for øjeblikket svært at se en anden plausibel vej, og derfor er hans satsning på Iowa helt rigtig.

Som nævnt tror jeg på Elizabeth Warren i Iowa, der i kraft af vælgersammensætningen også har flere fordele og størst opbakning i meningsmålingerne. Men hvis man ikke vil satse på hende, synes Pete Buttigieg også at være et godt bud.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.