Tre sæder i Senatet, der kan tippe i 2020

Foto: Phil RoederLicens

Når amerikanerne går til stemmeurnerne i november 2020, står 35 valg til senatssæder på dagsordenen, hvor Demokraterne naturligvis vil forsøge at fravriste det flertal på 53-47 ((Bernie Sanders og Angus King er teknisk set uafhængige, men er en del af det demokratiske caucus)), som republikanerne lige nu har. Og her er flere sæder i spil. Vi kigger i denne artikel på to af dem, Demokraterne kan forsøge at tage fra Republikanerne, men også ét, som de er i stor fare for at miste.

Alabama

Sydstaten Alabamas ene sæde skal Demokraterne frygte at miste. Ved specialvalget i 2017 vandt demokraten Doug Jones en sejr over den republikanske kandidat Roy Moore, der af en række kvinder var blevet anklaget for seksuelle overgreb, heriblandt på en på daværende tidspunkt mindreårig.

Men forestiller man sig, at Roy Moore – til trods for, at han for nylig annoncerede, at han vil forsøge at vinde den republikanske nominering til sædet – ikke bliver nomineret, hvilket han ikke burde blive, ser det godt ud for Republikanerne. Trump vandt desuden staten med næsten 30 procentpoint i 2016, og det er dermed meget svært at forestille sig, at demokraterne kan vinde et senatsvalg under normale omstændigheder.

Medierne Inside Elections og Sabatos Crystal Ball mener, at staten læner i en republikansk retning, mens mediet Cook Political Report dog vælger at rangere den som en toss-up, altså at det er meget lige. Men at Demokraterne udover Jones ikke har vundet et senatssæde i Alabama siden 1992, er illustrativt.

Det er naturligvis ikke helt afskrevet, at Doug Jones kan vinde – lad os lige se, hvem den republikanske kandidat bliver, men: Hvis jeg var demokrat, ville jeg have sved på panden.

Colorado

Her står vi omvendt med en meget lovende mulighed for et demokratisk pick-up. Den republikanske senator, Cory Gardner, er en af de mere upopulære af slagsen, og Hillary Clinton vandt desuden Colorado med cirka 5 procentpoint i 2016.

I 2016 stemte alle stater med valg til begge dele på samme parti til præsidentvalget og senatsvalget, og antager vi, at den tendens fortsætter i 2020, hvilket jeg i høj grad mener vil være tilfældet, så er omstændighederne gode for den demokratiske kandidat, som sandsynligvis bliver John Hickenlooper, der kortvarigt forsøgte at stille op som præsident, men uden held, og som før det sad to perioder som guvernør i Colorado.

Colorado rangers som værende toss-up af både Sabatos Crystal Ball, Inside Elections og Cook Political Report, så Gardner sidder mere usikkert, end han nok bryder sig om.

North Carolina

Sidst på denne liste står den republikanske senator Thom Tillis, som også skal forsøge at forsvare sit sæde til næste år.

North Carolina er forskellig fra Colorado og Alabama, fordi Trump, der kun er blevet mere upopulær i staten siden indsættelsen(hvor han ellers var populær), vandt staten med lidt mere end 3 procentpoint i 2016, men til trods for det rangerer Sabatos Crystal Ball og Inside Elections staten som en toss-up.

Cook Political Report mener derimod, at staten læner sig i en republikansk retning, men desuagtet er intet givet for Thom Tillis, som også til det republikanske primærvalg har fået udfordring.

Disse er naturligvis ikke de eneste senatorer, der kan miste deres sæde i 2020 – men disse er nogle af dem, der særligt er i fare.

Vi glæder os til at beskrive valget yderligere – måske i formater lignende dette.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.