Et oplagt spørgsmål efter kæberaslere i Iowa og New Hampshire og ligeledes en soleklar andenplads i Nevada om den tidligere vicepræsident Joe Biden var: Bør han droppe ud? Og selvom han da også tog et dyk i vores rangeringer, er svaret på dette spørgsmål foreløbigt nej.
Som min kollega Henrik Jürgensen skrev i sin analyse af scenarierne i South Carolina i dag, er Joe Biden favorit. Meningsmålingerne peger klart i hans retning, og han har for nylig fået støtte fra den vigtigste South Carolinas Jim Clyburn – majority whip i Repræsentanternes Hus. Det ville være en stor overraskelse, hvis Joe Biden ikke vinder South Carolina – og det kan også sagtens blive en klar sejr for den tidligere vicepræsident.
Men Joe Biden skal også vinde South Carolina for endnu at være en relevant aktør i valget. Som Harry Enten fra CNN anfører, er det sidste chance for en kandidat, der ikke hedder Sanders i South Carolina for at vinde tingene(selvom Michael Bloomberg ikke bør tælle med i lige den ligning, fordi han ikke er på stemmesedlen i sydstaten). ”Of course, if Sanders were to win South Carolina, Biden would likely be forced out of the race, and Sanders would have an even clearer path to the nomination”, noterer Enten. Men som beskrevet er det svært at se Sanders – eller bare andre end Biden – vinde South Carolina.
Fivethirtyeights chefredaktør Nate Silver skriver i en analyse tidligere på ugen, at det antal delegerede ((pledge delegates)) , Biden efter Super Tuesday kan have i boksen, vil være påvirkede af resultatet i South Carolina i dag.
Hvis Biden vinder en stor sejr(mere end 10 procentpoint) i South Carolina, vil han have 29 % af de delegerede efter Super Tuesday mod 39 % for Sanders. En sejr på mindre end 10 procentpoint vil derimod give 24 % mod 42 %, og såfremt Sanders vinder, vil Biden blot have 15 % – Sanders vil være 50 %.Gennemsnitet af simulationer fra Fivethirtyeight er et par dage gammelt, så de har muligvis ændret sig lidt nu, men pointen er i og for sig enkel nok: Jo større sejr i South Carolina, jo bedre for Biden på Super Tuesday – og dermed fremadrettet i ræset. Det skal dog pointeres, at mere end to millioner fx allerede har stemt i en Super Tuesday-stat som Californien.
Hertil kommer, at Biden i de nationale målinger synes at have standset blødningen. Ifølge RealClearPolitics’ gennemsnit, som vi om ikke andet ((Målingerne, som gennemsnittet inkluderer, varierer i kvalitet)) kan bruge til at iagttage en overordnet tendens, 3. februar – dagen, hvor Iowas caucus skulle holdes, stod den tidligere vicepræsident til 27.6 % procent på nationalt plan mod Bernie Sanders på 23.1 %. Spoler vi frem til 11. februar, dagen for New Hampshire, stod Biden omvendt på 20.4 % med Sanders på 23.0 %. En uge senere ramte Biden sit lavpunkt på 16.5 % mod Sanders på 27.3 % – et markant fald. Men den ulykke synes nu standset, og Biden står i skrivende stund på 18.4 % – han er godt hægtet af Sanders’ vogn, men han rasler ikke længere ned og kan påbegynde en lukning af forspringet med en sejr i dag.
Det går med andre ord bedre for Biden. Han har muligheden for at vinde en storsejr i South Carolina og klare sig godt på Super Tuesday. Den nationale tendens kan igen begynde at trække i hans favør, og det er ikke afskrevet, at medierne vil køre ”comeback-historier.” Med andre ord: Der er stadig masser af potentiale for, at Biden kan give Sanders stærk modstand – det er dog stadig tvivlsomt, om han kan mønstre en majoritet af delegerede, men muligheden for det er selvfølgelig bedre, hvis ovenstående scenarie bliver til virkelighed. Pointen her er at vise, at Biden ikke lige nu har grund til at droppe ud, han kan stadig kan blive en meget relevant aktør – måske være den ene part i et two-way-race med Sanders – og give stærk modstand til Sanders. Uanset, hvad det så vil føre til.