Showdown i South Carolina

Foto: Gage Skidmore.Licens

Lørdag går Demokraterne til stemmeurnerne i South Carolina som den fjerde stat i denne primary season, og det er ikke nogen overdrivelse at sige, at der er tale om et potentielt afgørende moment i valgkampen. Efter sin klare sejr i Nevada har Bernie Sanders stået som den kandidat, der har den bedste chance for at vinde nomineringen (dog efter USA2020.dks mening overgået af sandsynligheden for et åben konvent).

Pete Buttigieg og Amy Klobuchar,  formåede ikke at omsætte deres gode performance i Iowa (hvor Buttigieg formentlig vandt) og New Hampshire (hvor Klobuchar blev nr. 3 og Buttigieg nr. 2) til et brugbart resultat i Nevada, og det ser nu rigtig svært ud for dem begge.

Elizabeth Warrens kampagne har indtil nu været en katastrofe, og hun er efter vores bedste overbevisning stort set uden chancer på nuværende tidspunkt.

Med andre ord var situationen efter Nevada, at kun Joe Biden – og måske Michael Bloomberg – reelt stod i vejen for Bernie Sanders’ chancer for at vinde nomineringen.

Michael Bloomberg, der først kommer på stemmesedlen til Super Tuesday, leverede en decideret katastrofe af en tv-debat ifm. Nevadas caucus, og på trods af, at han klarede sig markant bedre i South Carolinas tv-debat, ser der ud til, at hans momentum er forsvundet. Man kan nok ikke helt afskrive ham, men det ser ikke godt ud pt.

Omvendt fik Joe Biden efter et par katastrofale resultater i de to tidlige stater endelig meldt sig på banen med en hæderlig andenplads i Nevada. Og noget tyder på, at det – måske kombineret med moderate Demokraters frygt for en Sanders-sejr – har givet ham et boost i meningsmålingerne i South Carolina:

I RealClearPolitics’ gennemsnit over South Carolina-meningsmålinger står Biden i skrivende stund til 34,4% af stemmerne, mens Sanders står til 21,8%. Milliardæren Tom Steyer, der har brugt betydelige summer på at køre reklamer i The Palmetto State, ligger 13,8%. Fivethirtyeight har Biden på 37,5%, Sanders på 18,5% og Steyer på 12,9%. Ingen andre kandidater ligger over 10%. Hvis målingerne holder, vil spærregrænsen på 15% betyde, at det kun er Biden og Sanders, der kommer ud af South Carolina med delegerede – hvis ikke andre kandidater får delegerede i kongresdistrikterne.

I de sidste par har vi set to yderligere forhold, der har potentielt kan være positive for Bidens chancer. Først leverede han sin hidtil bedste præstation i South Carolinas tv-debat. Dernæst blev han endorset af Jim Clyburn, der er valgt til Repræsentaternes Hus for South Carolina. Derudover er han som majority whip – en position, der nok bedst kan sammenlignes med danske partiers gruppeformand  – den højst rangerende afroamerikaner i det Demokratiske Parti. Disse to forhold i forening gør, at hans stemme potentielt kan vægte tungt i South Carolina, hvor de afroamerikanernes stemmer er af afgørende betydning. Med andre ord: Clyburns endorsement var ubetinget en fjer i Bidens hat.

De fleste meningsmålinger, der indgår i RealClearPolitics og Fivethirtyeights gennemsnit, blev foretaget inden tv-debatten og Jim Clyburns endorsement, så Bidens chancer ser ret gode ud pt.

Men hvordan vil South Carolinas resultat påvirke det fremadrettede forløb?
Nedenfor gennemgår vi USA2020.dks syn på fire mulige scenarier for valget i South Carolina og vores vurdering af deres betydning for det endelige valgresultat.

Scenario 1: Tom Steyer vinder
Sandsynlighed: Meget lav
Mest sandsynlige endelige resultat: Åbent Konvent
Kommentar: Hvis Steyers storforbrug af tv-reklamer i South Carolina giver ham sejren, vil det helt sikkert give blod på tanden til Bloomberg, der vil intensivere indsatsen i stater som Oklahoma og Florida, hvor han har en reel chance ifølge meningsmålingerne. Opfattelsen vil være, at alle kan vinde alle steder, og det rene anarki vil bryde ud.

Scenario 2: Sanders vinder
Sandsynlighed: Lav
Mest sandsynlige endelige resultat: Sanders vinder nomineringen
Kommentar; Hvis Sanders vinder South Carolina, vil det have en nærmest kataklysmisk effekt på de efterfølgende primaries. Joe Biden vil reelt være færdig – og vil muligvis trække sig allerede inden Super Tuesday. Hvis Biden ikke kan vinde South Carolina, har han reelt ikke en eksistensberettigelse som kandidat. Bloomberg vil være det sidste bolværk mod Sanders, og ham har vi ikke meget fidus, som det ser ud pt.

Scenario 3: Biden vinder en relativt smal sejr
Sandsynlighed: Mellem / høj
Mest sandsynlige endelige resultat: Sanders-sejr eller åbent konvent
Kommentar: En smal sejr til Biden vil – med meningsmålingerne in mente – være et skuffende resultat for Biden, men vil dog være nok til, at han ikke trækker sig, og hans kampagne vil kunne sælge resultatet som et comeback. Men en smal sejr i South Carolina – som alt andet lige er en af hans stærkeste bastioner – vil også indikere, at han i bedste fald kan håbe på at minimere, hvor meget han vil være efter Sanders, når vi kommer til konventet.

Scenario 4: Biden vinder en sikker sejr
Sandsynlighed: Mellem / høj
Mest sandsynlige endelige resultat: Åbent konvent
Kommentar: Selv med en stor sejr i South Carolina, har vi svært ved at se Biden vinde et flertal af de delegerede. Men hans chancer for at ligge tæt på Sanders – eller måske endda overhale ham og dermed være den kandidat, der er tættest på flertallet – vil være meget bedre. Både fordi det kan give ham momentum inden Super Tuesday, men også fordi det vil være en indikation på, at han generelt er på vej frem nationalt.

Samlet set byder vi på, at Joe Biden vinder South Carolina, men tør ikke spå om margin.