Nevadas caucus: vindere og tabere

Foto: Gage Skidmore.Licens

Nevadas caucus er overstået, og der er således kun South Carolina tilbage, inden vi kan se frem til Super Tuesday

Hvem vandt, og hvem tabte?

Vindere

Bernie Sanders:

Bernie vandt en stensikker sejr i en stat, der for ikke så længe siden lignede tæt løb mellem ham og Biden. Han vandt latino-stemmerne stort, hvilket er afgørende i en stat med så stor en latinobefolkning.

Spørgsmålet er nu, om hans sejr i Nevada er udtryk for en mere generel bevægelse. Kan man med andre ord drage den konklusion, at han også vil vinde i latino-rige stater som Texas og Californien, der begge stemmer på Super Tuesday? I hvert fald går der rygter om, at det Demokratiske Partis establishment mere eller mindre er gået i panik ved tanken om, at den efter amerikanske forhold meget venstreorienterede Bernie står så stærkt. Fivethirtyeight.coms model til forudsigelse af resultatet ved det Demokratiske primary giver efter Nevada Bernie 50% chance for at vinde. Deres model kan med en vis ret beskyldes for at være temmelig volatil, og stigningen i Bernies chancer kan muligvis ikke helt retfærdiggøres ved en trods alt forventet sejr i Nevada, men der er ingen tvivl om, at Bernie kom klart stærkest ud af Nevada.
Indtil videre anser USA2020.dk et åbent konvent som det mest sandsynlige scenarie, hvilket også understøttes af, at fivethirtyeight.com baseret på de nuværende resultater og meningsmålinger forudser, at han vil opnå ca. 1.800 delegerede – og dermed stadig ikke kunne ramme et flertal.

Spørgsmålet er selvfølgelig også, om de moderate kræfter blandt Demokraterne, der indtil videre er spredt over fire til fem kandidater (Biden, Buttigieg, Klobuchar, Bloomber og Steyer), formår at konsolidere sig bag en enkelt kandidat i tide – og om det er tilstrækkeligt. Det diskuteres pt heftigt, hvad der vil ske, hvis Sanders kommer til konventet i Wisconsin som den kandidat, der har fået klart flest delegerede, men uden at have flertal. Et pt. meget sandsynlig scenarie.

Joe Biden

Biden fik ikke noget fantastisk valg i Nevada, men han kom trods alt ind på en rimeligt klar andenplads og klarede sig bedre, end de sidste meningsmålinger havde forudsagt. Biden er ikke færdig endnu, men han er pisket til at tage en forholdsvis klar sejr i South Carolina, hvis han skal bevare en reel chance for at vinde flertallet. En sejr i South Carolina, som vi vurderer er det mest sandsynlige nu – med forbehold – vil dog være ganske godt for Biden.

Tabere

Elizabeth Warren

Warren har simpelthen ikke leveret endnu. I vores optik kræves der nu et mirakel for at holde hende inde i kampen. Hun er sat til vægs, og den frontløber, hun tidligere har lignet, er helt forduftet.

Amy Klobuchar

Har tilsyneladende ikke fået momentum af sin flotte præstation i New Hampshire. Der er svært at se en vej til nomineringen for hende.

Hverken/eller

Pete Buttigieg

“Mayor Pete” fik egentlig et hæderligt resultat i Nevada, som er en stat, hvor meningsmålingerne virkelig ikke har set godt ud for ham, og der er næppe tvivl om hans evner som “campaigner”. Men igen: hvis han skal fremstå som den samlende kandidat, er han nødt til bryde igennem lydmuren på en helt anden måde i de kommende stater. Det tvivler vi dog på vil ske.