Sidste opdatering: Demokraterne favoritter til at tage Senatet

Foto: Phil RoederLicens

Det er mindre sandsynligt, at Demokraterne vinder Senatet, end at de vinder præsidentvalget, men det er fortsat favoritter til at få majoriteten i dette kammer efter valget. Herunder følger USA2020.dks sidste senatsrangeringer inden vores egentlige prognose, der forhåbentlig udkommer på mandag. Disse rangeringer, skal det påpeges, er selvfølgelig øjebliksbilleder og ikke udtryk for vores bud eller forudsigelser. Det vil prognosen til gengæld være.

For nu ser valgkortet med de seneste opdateringer således ud:


Click the map to create your own at 270toWin.com
Først og fremmest ser valget i og Colorado mindre spændende ud og rigtig gode for Demokraterne. Naturligvis er Cory Gardner, den republikanske senator i Colorado, konkurrencedygtig, men situationen er meget svær, og den demokratiske udfordrer, John Hickenlooper, har et klart forspring. I 270ToWins gennemsnit er Hickenlooper foran med cirka 9 procentpoint i skrivende stund.
Hertil kommer fordelen for Hickenlooper af Bidens soleklare favoritværdighed i Colorado, samtidig med at han har hentet flere penge ind end Gardner i tredje kvartal. Lægger man det sammen, er vores vurdering, at det er retvisende at rykke Colorado fra “tenderende demokratisk” til “sandsynligvis demokratisk.”
Kansas, Alaska og Georgias specialvalg rykkes også til bedre kategorier for Demokraterne. I Kansas var den demokratiske kandidat, Barbara Boullier, bagud med fire procentpoint i den seneste meningsmåling. Kansas tenderer republikansk på grund af statens republikanske udgangspunkt, men det bør også med i betragtningen, at Boullier er en god kandidat, at hun har kradset flere penge ind i seneste kvartal end sin republikanske udfordrer Roger Marshall og at ingen kandidat kan drage fordel af incumbency advantage, da det er et åbent sæde, der kæmpes om. Alaska tager ligeledes springet fra “sandsynligvis republikansk” til “tenderende republikansk.” I oktober har målingerne i denne stat indikeret, at valget er åbent, men stadig med overordnet fordel til republikaneren Dan Sullivan.
Georgias specialvalg er udfordrende at analysere som et øjebliksbillede, som disse rangeringer jo er, fordi det er så godt som sikkert, at dette valg går i runoff. Det er det, som toss-up i virkeligheden skal afspejle – at det sandsynligvis går i runoff, hvor tingene kan se anderledes ud. Samtidig afspejler det vores vurdering af Georgia på præsidentielt niveau, og situationen er det samme i Georgias almindelige valg. Årsagen til, at vi rykker den, er ydermere, at det ikke er realistisk, at republikanerne får to kandidater med ind i et runoff fra dette jungleprimærvalg.
For at bevæge mig lidt væk fra øjebliksbilledet er den mest oplagte antagelse i øjeblikket, at Demokraterne og Republikanerne begge får en kandidat med i dette runoff, hvor Republikanerne kan have en strukturel fordel (vi gennemgik denne dynamik i vores podcast om Georgia, Texas og Arizona, så denne vil jeg ikke gå yderligere i dybden med).
Et enkelt valg rykkes til en bedre kategori for republikanerne – det er Texas, hvor den siddende senator, John Cornyn, baseret på meningsmålingerne ser ud til at klare frisag. Dette valg rykkes fra “tenderende republikansk” til “sandsynligvis republikansk.”
Demokraterne forbliver favoritter til at tage Senatet. Men: Det er på ingen måde mejslet i sten og ingenlunde så sandsynligt som, at de vinder præsidentvalget. Med et nederlag i Alabama, der forbliver i “sandsynligvis republikansk”, skal de hente fire sæder, alene for at opnå en 50-50 fordeling, hvor de med Kamala Harris som vicepræsident så vil have de facto flertal. Men kunne man forestille sig, at republikanerne vinder alle toss-ups i stater, der i 2016 lå klart til højre for nationen som helhed, og at de klarer skærene i en enkelt af de stater, der tenderer demokratisk – for eksempel Maine? Det kunne man sagtens. Og selvom Demokraterne har en fordel i Michigan, er det heller ikke afskrevet, at Republikanerne kan tage sejren hjem der.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.