Top 5 i Iowa: Første slag skal slås

Foto: Gage Skidmore.Licens

Så er vi her endelig!

Iowas caucus skydes i gang i dag – noget, vi her på siden selvfølgelig har set meget frem til. Herunder følger første del af vores optakt.

Er der overraskelser i vente? Bliver det Biden, Bernie, Buttigieg eller en fjerde?

Først skal vi lige kort beskrive, at et caucus er en anderledes måde at stemme på. Man står ikke i en stemmeboks og stemmer, men bevæger sig fysisk rundt på en lokation, alt efter hvem man støtter. Der er 1678 såkaldte precincts, hvor man kan stemme i Iowa.

Vores bud på en Top 5

Kandidaterne, der for os at se er i top 5, og som alle har en god chance for at få en rigtig god – eller rigtig dårlig – aften – gennemgås herunder. De er delt op i vilkårlig rækkefølge.

Inden da er her et gennemsnit taget ud fra fem nylige meningsmålinger over, ((https://parkstreetstrategies.com/2020-iowa-democratic-caucus-survey-full-results/, https://www.realclearpolitics.com/docs/2020/Iowa_Voter_Survey_DFP-Civiqs.pdf, https://www.monmouth.edu/polling-institute/reports/monmouthpoll_ia_012920/, https://eu.usatoday.com/story/news/politics/elections/2020/01/26/iowa-poll-biden-leads-sanders-and-warren-one-week-before-caucuses/4582032002/, https://scri.siena.edu/wp-content/uploads/2020/01/IADem0120_4891051654159.pdf)) hvordan frontløberne ligger i forhold til hinanden:

Bernie Sanders 22.2 %, Joe Biden 20 %, Pete Buttigieg 16.8 %, Elizabeth Warren 16.2 %, Amy Klobuchar 12.6 %

Joe Biden

Iowa er på papiret ikke nogen stærk stat for den tidligere vicepræsident. I 2016 var 91 % af det demokratiske vælgerkorps hvidt, og 68 % identificerede sig som enten ”somewhat” eller ”very liberal” ifølge CNN, hvilket slet ikke er optimale vilkår for Biden, som klarer sig langt bedre blandt afroamerikanske vælgere end hvide.

Og alligevel er Biden en realistisk vinder af Iowa – mange vælgere ønsker at vælge en kandidat, der kan slå Trump. Flere nylige målinger indikerer, at det er vigtigt for godt halvdelen af vælgerne. Biden positionerer sig som et sikkert valg og ligger i det hele taget meget tæt på Sanders i ovenstående gennemsnit af meningsmålinger. Hvis vælgerne går den sikre vej, er det mit bud, at det vil være Biden, der profiterer deraf.

Ifølge New York Times’ Nate Cohn, som skriver ud fra en NY Times/Selzer-måling, er udfordringen for Biden, at visse vælgere støtter ham, uden at de dermed vil møde op og stemme til Iowas caucus, og så er den støtte værdiløs. Bemærk forskellen i støtte mellem Sanders og Biden herunder. Biden er langt foran i den gruppe, der så har tilkendegivet, at det næppe er sandsynligt at de stemmer – men hvis de gjorde ville de stemme på ham. Ikke ligefrem den gruppe, man ville ønske at føre i.

Bernie Sanders

Bernie Sanders har 39 % sandsynlighed for at få flest stemmer i Iowa – bedst af alle kandidater, omend med Joe Biden på 34 % ifølge Fivethirtyeight.

Sanders støtte er meget solid, og han er meget stærk blandt yngre vælgere, og hvis mange af dem møder op, så er det selvfølgelig godt for ham. Ifølge en meningsmåling er der potentiale for et historisk turnout fra den vælgergruppe. Sammenligner man 2008’s demokratiske caucus i Iowa, hvor Barack Obama vandt, med 2016, kan vi se, at såfremt ligeså mange unge vælgere var mødt op i 2016 som i 2008, så havde Bernie Sanders vundet Iowa komfortabelt – i stedet tabte han meget snævert.

Sanders må samlet set siges at være svag favorit i Iowa, men det er med tryk under svag, for sagerne er åbne.

Elizabeth Warren

I oktober ville vi have sat vores penge på hende som vinder af Iowa – nu er vi ikke så sikker. Hun er ganske vist meget velorganiseret i staten, men har ikke ført i en eneste meningsmåling fra Iowa i år ifølge RealClearPolitics oversigt.

Umiddelbart passer staten Warren godt, netop på grund af det hvide vælgerkorps og de mange vælgere, der identificerer sig som venstreorienterede, og det er en meget afgørende stat for hende at klare sig godt i. Hun kan selvfølgelig forsøge at bruge argumentet om, at hun ikke kunne være så meget i Iowa, som hun gerne ville, fordi hun var tvunget til at være i Washington DC., som følge af impeachment, såfremt hun altså taber.

Vi vil dog fortsat mene, at Warren er en joker. Det skyldes bl.a at hun trods alt komme rind som nr. 2 i fire ud af fem målinger . Det kan få betydning, hvis en del vælgere under en valghandling – og det er her de særlige caucus regler er lidt indviklede – lægger sig i en gruppe, der akkurat ikke når grænsen for at få delegerede. Grænsen er typisk er 15 %, men nogle steder højere. Dermed kan alternativet blive at de går over og støtter Warren.

Samtidig fik Warren støtte fra Iowas avis Des Moines Register, hvilket også var en rigtig god nyhed for hende.

Pete Buttigieg

Pete Buttigieg så for ikke forfærdelig længe siden ud til at være manden, der kunne vinde Iowa, men som tingene er skredet frem i år, ser det mindre og mindre sandsynligt ud. Ganske som Warren er han velorganiseret i Iowa, men har heller ikke ført i en meningsmåling fra Iowa i år – han har dog været lige med Biden og Sanders i den første meningsmåling fra staten, der udkom i år, men det er efterhånden en måned siden, og billedet er i det hele taget, at han halter efter.

Det hvide vælgerkorps passer den tidligere South Bend-borgmester godt, og man skal ikke undervurdere en god organisering. Da mange vælgere fortsat kan skifte mening, er det meget åbent, og Buttigieg har stadig en chance.

Kan han til gengæld sikre sig sejren, vil det, når man tænker på, hvordan hans kampagne startede, være en enorm historie.

Amy Klobuchar

3 % er sandsynligheden for, at Klobuchar kan få flest stemmer i Iowa ifølge Fivethirtyeight. Ikke meget, men den er der, og Klobuchar har i flere meningsmålinger i den seneste tid ligget over 10 procent og besøgt alle Iowas 99 counties.

Klobuchar er en klar underdog i voresoptik, men det er en mulighed, at hun kan overraske, også selvom hun ikke vinder. En andenplads vil være et stort resultat for hende.

Uden at lyde for dramatisk vil vi tilmed anføre: Det er Iowa – det er det rigtige sted at bede om en overraskelse. Det er dog ret usandsynligt, at hun skulle gå hele vejen.

En sidste lektie, når man kigger på favoritterne til Iowa, er – som vi har påpeget flere gange – hvor åbent det er. Mange vælgere kan skifte mening, og løbet er tæt.

Som Monmouths University Polling Institutes direktør Patrick Murray opsummerede: ”Caucus electorates are the most difficultto model in polling. The smartest takeaway from this, or any Iowa poll for that matter, is to be prepared for anything on Monday.”

Hvor ender det ?

Ifølge en analyse fra Amy Walter fra Cook Political Report skal vi i år forvente at se et aggressivt forsøg på at ”udlægge historien” efter Iowa. Hun refererer til en klumme skrevet af Kamala Harris’ kommunikationsdirektør, Lily Adams, der skrev: ”Don’t wait. Take the reins and bypass the AP and the networks. If you’re confident you’ve won Iowa, call the results yourself.”

Om det så vil virke, er en anden sag. Som Amy Walter påpeger: ”(…) for the first time, the public — and the press — will have actual precinct by precinct numbers showing who voted and how. There’s only so much spin one can do against real data.”

Sammenfatningen af Iowa er, at man kan kalde Bernie Sanders svag – med tryk under svag – favorit, men løbet er meget tæt, og mange vælgere kan skifte mening. Skulle man lave et oprids af, hvordan situationen er lige nu, i forhold til, hvem der kan vinde Iowa, så er den i voresoptik som følger.

1. Bernie Sanders
2. Joe Biden
3. Elizabeth Warren
4. Pete Buttigieg
5. Amy Klobuchar

Tilbage er blot at sige: Rigtig god valgdag, hvis du følger med.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.