3 ting at holde øje med resten af året

Foto: Architect of the Capitol.

Det første halve år af 2023 er gået, og det er derfor værd at se nærmere på, hvad der politisk er og kan være i vente i amerikansk politik efter ferien eller under den. Herunder følger tre ting, du kan holde øje med i USA resten af året.

1) Regeringsnedlukning igen?
Endnu en politisk kamp om det føderale budget kan resultere i, at det føderale system “løber tør for penge”, og at vi derfor atter får en regeringsnedlukning at se. Navnet regeringsnedlukning er måske en smule misvisende, da det ikke er al føderal aktivitet, der lukker i et sådant scenarie, men forløbet kan have økonomisk påvirkning og rent politisk være dramatisk.

Da Demokraterne og Republikanerne for ikke længe siden forhandlede om det føderale budget i forbindelse med gældsloftet, endte man med en “bipartisan budget agreement”, som Joe Biden omtalte det. Det var altså en forhandling relateret til budgettet, men dog ikke det samme, som at Kongressen vedtog et specifikt budget.
Der er altså nu lagt op til endnu en budgetkamp, og en række konservative republikanere er tilsyneladende ikke bekymrede for en eventuel regeringsnedlukning, berettede Punchbowl News for halvanden uges tid siden.

2) Flere præsidentkandidaturer?
Selvom det republikanske felt af præsidentaspiranter efterhånden har oparbejdet sig en pæn størrelse, er det ikke udelukket, at vi ser flere kandidaturer, og faktisk kan disse få vente helt frem til efteråret. I maj kunne mediet Axios eksempelvis berette, at Virginia-guvernør Glenn Youngkin – efter egentlig at have afvist det – overvejer alligevel at lægge sit lod i vægtskålen. Det vil dog potentielt først ske til november, og det vil derfor være en bemærkelsesværdig sen entré, Youngkin vil gøre (og han ender ikke med at vinde, kan vi nok godt fastslå). Men Youngkin er muligvis ikke ene om at komme med et republikansk præsidentkandidatur et godt stykke inde i 2023. Ifølge New York Times overvejer også Florida-senator Rick Scott sine muligheder. Også han afviste det efter New York Times-artiklen, og det er også uvist, hvornår et sådant kandidatur ville kunne fremkomme. Men selvom Scott og Youngkin næppe kommer til at vinde, skulle de stille op, er de stadig navne af en vis kaliber, og der er i al fald stadig mulighed for flere navne i den republikanske fold.

I 2020-valgkampen så man hos Demokraterne Michael Bloomberg og Deval Patrick annoncere deres præsidentkandidaturer i efteråret 2019 – altså også bemærkelsesværdigt sent. Ingen af dem endte som bekendt med at vinde, men de opstod formentlig, fordi de blandt meget andet var bekymrede for, om Joe Biden kunne stå distancen. Scotts mulige kandidatur ser ligeledes ud til at skulle ses i sammenhæng med Ron DeSantis’ problemer.

3) Lokalvalg til efteråret
Der er i år stille på den front, men til efteråret er der alligevel en del interessante valg, eksempelvis til Virginias delstatsforsamling eller til guvernørembederne i Kentucky, Louisiana og Mississippi. Alle tre sidstnævnte er republikanske delstater, men både Louisiana og Kentucky har demokratiske guvernører, hvoraf Andy Beshear, der står i spidsen for Kentucky, er på genvalg. I The Bluegrass State er Beshears modstander republikaneren Daniel Cameron, der vandt primærvalget i maj, og Cook Political Report with Amy Walter kategoriserer valget som “tenderende demokratisk” – det er grundlæggende åbent, men indtil videre med fordel til Beshear.

Cook Political Report ser omvendt Mississippi-guvernør Tate Reeves (R) som klar favorit til at blive genvalgt, mens de rangerer valget i Louisiania som “tenderende republikansk.” Altså kan Republikanerne styrke sig på guvernørscenen til efteråret, da de endnu ikke står til at tabe nogen guvernørposter, men i stedet har mulighed for at erobre to. Samtidig kan disse guvernørvalg muligvis gøre os klogere på det politiske klima et år før præsidentvalget.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.