A Storm Foretold er tid godt givet ud

Foto: CPH:DOX

Dokumentaristen Christoffer Guldbrandsen har tidligere skabt successer med film som “Lykketoft finale” og “Dagbog fra midten”, og seneste skud på stammen er værket “A storm foretold” om Roger Stone, Trumps tidligere rådgiver, der har årtiers involveren i amerikansk politik bag sig. Filmen fik dansk premiere tidligere på året, og vil man følge Stone, der næsten er blevet en myte i amerikansk politik, kan den nu også ses på DRTV.

Stone er filmens altdominerende figur. Kameraets linse følger ham minutiøst, og der går dårligt en passage, uden han er med. Heri ligger filmens – i min optik – store styrke. Guldbrandsen overdriver ikke Stones indflydelse på amerikansk politik eller samfund. Men han underdriver den heller ikke. Naturligvis har han sin vinkel, sine optagelser og sin redigering, men grundlæggende observerer man blot Roger Stone. Man ser, hvad han foretager sig, hvad han mener, og man oplever hans iagttagelse af angrebet på Kongressen 6. januar 2021, en telefonsamtale, han har med Trump samt meget andet.

Når kameraet nøjes med at iagttage Stone og lader ham og dem, han møder, agere omdrejningspunkt, må seeren selv udfylde de tomme pladser. Guldbrandsen har eksempelvis ikke et væld af ekspertkilder med og går ikke overraskende til dokumentaren som filmskaber, ikke politisk analytiker. At konsultere eksperter kan have mange fordele i dokumentarfilm, men at undlade det bevirker omvendt, at filmen taler for sig selv. Om man så mener, at Stones indflydelse på amerikansk politik var stor eller lille, langvarig eller kortvarig, overdrevet eller underdrevet, så når man selv frem til svaret. Det er på mange måder en gunstig tilgang.

Filmen har flere interessante scener, og man keder sig ikke undervejs. Faktisk kan den også godt ses, selvom man ikke har videre interesse i amerikansk politik på grund af Stones person. At lave en film om ham er med andre ord helt oplagt, og det må også denne gang siges at være godt arbejde af Guldbrandsen at komme så tæt på dem – eller i dette tilfælde den person – som han skildrer. Man kunne måske endda fristes til at sige, at Guldbrandsen er kommet for tæt på Stone, i hvert fald ifølge Stones opfattelse. Det skal ikke forstås som kritik af Guldbrandsen.

Man kan naturligvis diskutere, om det at følge Roger Stone tæt gav en så klar indikation på angrebet på Kongressen 6. januar, som filmens titel indikerer. “A storm foretold” er dermed ikke det mest oplagte navn til værket for mig at se. Og ligeledes kan Stones forhold til Trump diskuteres. Men Guldbrandsen fremstiller ingenlunde relationen mere omfangsrig, end den er – det er i så fald Stone, der gør det.

Indvendingen mod selve titlen skal dog ikke skygge for, at Guldbrandsen har produceret et værk, der både er interessant og rent filmisk flot og veludført. Som nævnt må man selv gøre meget af analysearbejdet af Stone. Guldbrandsen præsenterer i stedet figuren, og det gør han umiddelbart så godt, som man kunne forvente, hvis ikke bedre. “A Storm Foretold” er af lidt over halvanden times varighed, og den tid er godt givet ud uagtet stor eller mindre interesse i amerikansk politik.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.