Bidens udtalelse om 2024 er ikke ny

State Department Photo by Freddie Everett/ Public Domain

Det vakte opsigt, da Joe Biden mandag sagde, at han planlægger at genopstille. Overfor NBC’s Al Roker anførte han: “I plan on running, Al, but we’re not prepared to announce it yet.”

Udtalelsen er siden vidt og bredt beskrevet, og den er da også relevant: Når en præsident siger, vedkommende planlægger at genopstille, så er det vigtigt. Og der er rig mulighed for at tolke – betyder hans vending “not prepared to announce it yet”, at beslutningen i virkeligheden er så godt som truffet?

Jeg er af den overbevisning, at Biden genopstiller. Men ovenstående udtalelse viser ikke i sig selv, at det er tilfældet, og den er faktisk ikke ny. Eksempelvis sagde Biden også på sin pressekonference i marts 2021 i Det Hvide Hus, at hans “plan” eller “forventning” var at genopstille, hvilket rent substantielt er så godt som en identisk udtalelse. Dermed synes der heller ikke at være tale om, at Biden ved et uheld løftede sløret for en meget større del af genvalgsplanerne, end han egentlig havde planer om, for hans intention om at genopstille er velkendt. Men der er stadig forskel på at sige, at man planlægger at genopstille og så rent faktisk annoncere, at man gør. Når man blot holder sig til at have planer om noget, efterlader det langt større rum til at trække stikket.

Af samme årsag var der heller ikke tale om en formel annoncering fra Bidens side af, at han genopstiller. Det siger han faktisk selv direkte, når han forklarer, at de endnu ikke er klar til at annoncere – og en sådan annoncering kan faktisk lade vente på sig et stykke tid endnu, skal man tro amerikanske medier.

Så genopstiller Biden? Sandsynligvis. Men hans udtalelse understregede det ikke. Man kan ikke udlægge, at han genopstiller ud fra denne. Det er tværtimod en frase, som ikke direkte fortæller os meget nyt.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.