Debatten rykkede ikke umiddelbart dynamikken

Foto: Gage Skidmore. Licens

Efterhånden er der kommet en del meningsmålinger ud efter debatten – eller hvad man skal kalde den absurde fadæse – mellem Joe Biden og Donald Trump tirsdag aften lokal tid. Joe Biden blev i brede kredse opfattet som vinder, og i det hele taget var det svært at se, at der skete noget, der ændrede på valgkampsdynamikken.

Denne opfattelse synes de nationale målinger, som er dem, jeg i dette indlæg fokuserer på, at bekræfte. I seks nationale målinger, hvoraf fem er samlet af Fivethirtyeights Nate Silver på Twitter og ifølge ham alle foretaget udelukkende efter debatten, kan man finde både stærkt optimistiske og pessimistiske tal for Joe Biden.

Mere interessant er imidlertid gennemsnittet af disse seks målinger ((Der er kun medtaget målinger, hvor andre kandidater end Joe Biden og Donald Trump pr. Fivethirtyeights database ikke er nævnt)), og det indikerer en Biden-føring på 7 procentpoint ((Afrundet)) blandt likely voters. Når man kigger på Fivethirtyeights gennemsnit fra 29. september – dagen, hvor debatten blev afholdt – ser man også en national Biden føring på omtrent 7 procentpoint.

Ingen af disse seks målinger er fra pollsters af helt samme kaliber som eksempelvis Monmouth University eller New York Times/Siena, som jeg opfatter som nogle af de bedste i USA. Men det data, vi så har, fortæller, når det aggregeres, en historie om en stabil valgkampsdynamik. Og jo længere tid, det er tilfældet, jo bedre er det for Joe Biden.

Spørgsmålet er så, om præsident Donald Trumps positive Covid19-test og efterfølgende indlæggelse kan ændre valget til hans fordel. Det så Kasper Lauest nærmere på i går og medtager dermed ikke dagens begivenheder i vurderingen.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.