Flere danske medier har idag analyser af hvordan det faktum at Donald Trump er testet positiv for COVID-19 er en katastrofe for hans kampagne. Der er gode grunde til at være skeptisk overfor sådanne entydige analyser. Jovist bringer det fokus tilbage på Donald Trumps problematiske og usammenhængende håndtering af pandemien og jovist gør det det selvsagt vanskeligt for Trump at fortsætte sin kampagne som planlagt, men alt er ikke skidt (forudsat at han overlever, hvilket forekommer stærkt sandsynligt da USA’s præsident selvfølgelig vil få den bedst tænkelige lægefaglige behandling).
Joe Biden er sandsynligvis IKKE begejstret over denne nyhed, da den med hans øjne udgør en potentiel risiko, der også sætter en kæp i hjulet for hans egen kampagne.
Sagen er den at Joe Biden meget længe har haft temmelig sikker kurs mod en valgsejr i november måned, hvilket vi længe har dækket på USA2020.dk. Målingerne har været de mest stabile ved noget præsidentvalg i historien til trods for at diverse skandalesager har stået i kø i hidtil uset omfang. Tilsyneladende har intet kunnet rykke på at Joe Biden hele vejen igennem har ført med 5-10%-point i de nationale målinger med relativt få tvivlere. Det vidner om et stærkt polariseret samfund og en stabilt upopulær præsident.
Med mindre man tror at meningsmålingerne skyder meget markant forbi og gør dette konsekvent (hvilket er en teoretisk mulighed, men bestemt ikke det mest sandsynlige scenarie), så har Trumps chancer stort set været reduceret til ENTEN at forsøge at snyde sig til sejren ELLER ved at håbe på en markant “gamechanger”.
Derfor er Joe Bidens synsvinkel da givetvis også at intet nyt er godt nyt. Jo tættere vi kommer på valget uden en gamechanger, desto mere sandsynligt er det at han vinder.
I min optik er Trumps COVID-19 infektion formentlig IKKE den gamechanger der vil vinde valget for ham. Dertil viser vores erfaring hidtil at intet der sker for alvor rykker på det overordnede billede. Men da Trump alligevel styrede imod et klart nederlag, må man betragte den potentielle gevinst ved dette som større end det potentielle tab.
Hvad er så den potentielle gevinst?
For det først er der en mulig sympati-effekt eller “rally around the flag”-effekt. Boris Johnson i UK og Jair Bolsonaro i Brasilien er eksempler på højrepopulistiske ledere, der i stil med Trump også underspillede coronokrisen og endte med selv at blive smittet. De gik begge frem i meningsmålingerne (dette er dog omdiskuteret hvad Johnson angår, der allerede var gået frem da han testede positiv og snart derefter faldt tilbage i målingerne). Der er næppe mange der decideret skifter deres stemme fra Biden til Trump pga dette, men det kan blive sværere for Biden at mobilisere vælgere til stemmeurnerne på baggrund af had til Trump.
For det andet er der den ulempe set med demokraternes øjne er at deres forsøg på at føre valgkamp bliver kompliceret af dette. For hårde angreb på en syg mand kan vække afsky i dele af befolkningen, så de skal virkelig passe på med hvordan de håndterer dette. De er altså reelt nødt til at lægge deres valgkampsstrategi om, hvilket især ved dette valg er problematisk, da demokraternes “messaging” helt overvejende har været fokuseret på afsky for Donald Trump og kun i ringe grad omkring egentlige politiske budskaber, der kunne risikere at splitte Bidens meget brede koalition af alt fra NeverTrump republikanere til den yderste venstrefløj. At finde en ny balance, hvor man fortsat holder fast i den brede koalition med kritik af Trump, men uden at kritikken forekommer ondsindet over for en syg mand er ikke specielt nemt.
Min grundlæggende analyse er at dette næppe vinder valget for Trump, eller i det hele taget ændrer noget særligt på stillingen, men at den usikkerhed dette tilføjer valget ikke kun er et problem for Trump, men bestemt også for Biden, der reelt er nødt til at gentænke sin valgkampsstrategi på et tidspunkt hvor det meste allerede er tilrettelagt.
Hvad mener man med at Trump eventuelt vil “snyde” sig sejren? Er dette ikke helt absurd og usandsynligt?
Det burde være absurd, men er det beklageligvis ikke. Problemet for Trump er at hans muligheder er begrænset til diverse voter suppression teknikker og til at forsøge at få stoppet optælling af brevstemmer efter valgdagen (formentlig med henvisning til valgsvindel, hvor der utvivlsomt vil blive publiceret historier om “irregulariteter”, som Trump kan henvise til). Førstnævnte bliver udført i stor stil, men effekten af dem er omdiskuteret. Sidstnævnte afhænger af at Trump får medhold ved domstolene, hvilket ikke forekommer sandsynligt. Min personline konklusion er at Trump i et eller andet omfang vil forsøge at “stjæle valget”, men at det næppe er sandsynligt at han får held til det – især ikke hvis Biden vinder med noget der ligner de nuværende marginer i meningsmålingerne.