Demokraternes gode 2024-nyhed: Jon Tester genopstiller

Det er vidt og bredt beskrevet, hvordan kampen om Senatet i 2024 på papiret ser svær ud for Demokraterne. Partiet skal forsvare pladser i langt flere delstater end Republikanerne, heriblandt i flere republikanske af slagsen.

Derfor var det et af 2023’s imødesete politiske spørgsmål, om senatorer som Joe Manchin i West Virginia og Jon Tester i Montana ville genopstille. Onsdag meldte sidstnævnte så ud: Han er klar til en tur mere i manegen.

Ved første øjekast er Montana vanskeligt terræn for Demokraterne. Ved seneste præsidentvalg vandt Donald Trump staten med over 16 procentpoint, og The Treasure State er ikke blevet vundet af en demokrat ved på præsidentniveau siden 1992. Men det betyder ikke, at demokrater ikke på anden vis kan vinde i delstaten – Tester blev valgt som senator i 2006 og har forsvaret sædet i 2012 og senest i 2018, hvor han besejerede republikaneren Matt Rosendale. Fra 2007-2015 havde Montana faktisk to demokratiske senatorer, og fra 2013-2021 var demokraten Steve Bullock desuden guvernør.

At Montana ligger så langt til højre for nationen som helhed, bevirker naturligvis, at Demokraterne står med en stor, men ikke uoverstigelig opgave i 2024. Centralt for, om denne opgave kan løses, var Testers fremtidsplaner. Og nu er det som nævnt officielt, at han prøver det igen i det, der kan blive hans vanskeligste valg hidtil. Sabato’s Crystal Ball opfatter indtil videre valget som “toss up”, mens Cook Political Report with Amy Walter er mere optimistiske og indtil videre vurderer, at valget tenderer i Demokraternes retning.

Tiden må vise, hvordan Tester vil klare sig, og der er lang tid til 2024 – men indtil videre har han givet Demokraterne en saltvandsindsprøjtning i kampen om kontrollen over Senatet. Demokraten Joe Manchin, der nok står over for den største opgave i West Virginia, har endnu ikke meldt ud, om genopstiller til Senatet. Til gengæld vil Ohio-senator Sherrod Brown (D), der repræsenterer en stat, Trump vandt med otte procentpoint i 2020, forsøge sig igen i 2024 – endnu en positiv faktor for Demokraterne.

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.