Demokratisk triumf i Georgia

Foto: Senate Demcrats.Licens Raphael Warnock på talerstolen.

Det var forventet af de fleste analytikere, men det ændrer ikke på, at Demokraterne sikrede sig en stor sejr i Georgia i nat: Senator Raphael Warnock besejrede Republikanernes kandidat Herschel Walker og sikrede Demokraterne sæde nummer 51 i Senatet. Det betyder, at midtvejsvalget er endt med, at Demokraterne ikke blot har bevaret, men styrket kontrollen over Senatet, der før stod 50-50, hvor vicepræsident Kamala Harris så kunne afgive den afgørende stemme i tilfælde af stemmelighed.

Hvis Demokraterne havde kunnet opretholde status quo, havde det været en stor historie. At de ligefrem ender med at gå frem i Senatet, er både i den nuværende og i en historisk kontekst en meget stor bedrift, for det er normalt, at præsidentens parti går tilbage ved midtvejsvalg, også i Senatet.

Senatsvalgene ender dermed også med, at ikke en eneste siddende senator har mistet sin plads, og den eneste stat, der skiftede fra det ene parti til det andet, var Pennsylvania.

Såvel som det er en stor sejr for Demokraterne at vinde senatsvalget i The Peach State, er det et nederlag for både Republikanernes minoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, og for Donald Trump. Trump støttede tilbage i september 2021 Herschel Walkers kandidatur, og allerede i marts samme år havde han ifølge New York Times sagt: “Wouldn’t it be fantastic if the legendary Herschel Walker ran for the United States Senate in Georgia?” I efteråret 2021 bakkede også Mitch McConnell op om Walker, og han endte med at vinde det republikanske primærvalg til Senatet uden problemer og med 68 % af stemmerne.

Nu har Walker tabt. Det er naturligvis et nederlag for både Trump og Mitch McConnell. Sågar gik republikaneren Scott Jennings, der tidligere har arbejdet for Mitch McConnell, så vidt som til at observere: “Georgia may be remembered as the state that broke Trump once and for all.” Det er selvfølgelig ikke til at vide, men dette var i hvert fald endnu en dårlig Georgia-aften for Trump.

Walkers nederlag illustrerer det problem, som Republikanerne havde gennem senatsvalgkampen: Dårlige kandidater. Det gjaldt ikke bare i Georgia, men også i stater som Arizona, Pennsylvania og New Hampshire. De tabte som bekendt alle fire valg.

Georgias runoff var ganske vist ikke en jordsskredssejr til Warnock på nogen måde, men det blev heller ikke afgjort på målfoto. Raphael Warnock fik 51,3 %, ser det ud til, og vandt eksempelvis DeKalb County i Atlanta-regionen med 87 % af stemmerne – et af de største og vigtigste counties for Demokraterne i Georgia. Walker måtte tage til takke med 48,7 %.

For Demokraterne har sejren værdi på forskellige måder. 51 sæder i stedet for 50 giver dem forskellige tekniske fordele i Senatet, men det giver dem også et bedre udgangspunkt inden 2024, der gik blive et vanskeligt senatsvalg, og hvor de skal forsvare pladser i flere republikanske stater.

2024 må imidlertid vente. For nu kan Demokraterne konstatere, at senatsvalget allerede inden Georgia var en succes – og efter Georgia naturligvis en endnu større en af slagsen.

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.