Efter New Hampshire: Primærvalget er en formalitet

[State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain]

Hvis Donald Trump havde tabt primærvalget i New Hampshire til tidligere South Carolina-guvernør Nikki Haley, ville han stadig have været storfavorit til at vinde Republikanernes nominering. Men i så fald havde han lidt et bemærkelsesværdigt nederlag, der ville skabe en masse Haley-positiv presse, og med et reelt momentum kunne Haley fortsætte som kandidat.

Men nu er der ingen vej tilbage. Trump har vundet New Hampshire i nat, efter han i sidste uge storsejrede i Iowa. Og det er faktisk en historisk bedrift, at en kandidat, der ikke er siddende præsident, vinder begge de stater i et republikansk primærvalg.

New Hampshire afgjorde, at resten af primærvalgene er en formalitet, så længe Trump forbliver i feltet. Hvis Trump ikke bliver Republikanernes præsidentkandidat, vil det ikke skyldes, at Haley eller andre viste sig stærkere end ham ved stemmeurnerne, men i stedet, at hans juridiske problemer eksempelvis tvang ham til at trække sig. Hans juridiske problemer er værd at tage forbehold for, givet hvor usædvanlig en situation det er, men indtil videre tyder alt på, at han bliver Republikanernes kandidat – og absolut intet tyder på, at han overvejer at trække sig eller i det hele taget ikke kommer til at bære partiets fakkel til efteråret.

Det var egentlig ikke, fordi Haley gjorde det elendigt i New Hampshire. I skrivende stund fører Donald Trump med omkring 12 procentpoint, hvilket vil være en mindre margin, end målingerne indikerede, men mere end rigeligt til, at hans position som frontløber ikke kan drages i tvivl. Præcis klokken 20.00 lokal tid vurderede Associated Press således, at Trump havde vundet. Trump spillede måske ikke Haley helt ud af banen, men sejren var overbevisende. Et eksempel var hovedstaden Concord, hvor Haley fik 52 % af stemmerne. Problemet var, at det var et sted, hvor hun skulle lægge større afstand til Trump – jævnfør Steve Kornacki fra MSNBC’s estimat skulle hun helst have vundet 57 %.

Grundlæggende var New Hampshire-valget også på en og samme tid en illustration af Haleys relative styrke i The Granite State, men store svaghed i valgkampen som helhed: I New Hampshire kan såkaldte “uerklærede” vælgere (uafhængige vælgere) til forskel fra mange andre stater nemlig også stemme i eksempelvis det republikanske primærvalg. I den gruppe klarede Haley sig godt og vandt stort ifølge exit-målingen. Men problemet er, at det ingenlunde er opskriften på, hvordan man vinder et republikansk primærvalg. Som Philip Klein fra National Review koncist opsummerede det: “(…) hard to win a Republican nomination if you’re losing Republicans by 50 points” – og det gjorde Haley netop i New Hampshire.

Disse forhold afholdt ikke Haley fra at forsøge at tale resultatet så meget som muligt op, og det gav på sin vis også god mening. I sin tale lagde hun vægt på, at valget “langt fra er overstået”, og hun har sådan set intet at tabe ved at blive, hvis hun gør det.

Men det ændrer ikke på, at Donald Trump nu ikke længere kan besejres ved stemmeurnerne. Den mulighed er forpasset. Det var den formentlig også inden New Hampshire, men nu er det lille tvivlsspørgsmål også væk. Meget vel ender han også med at vinde samtlige valghandlinger fremover.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.