Trump distancerede alle modstandere i Iowa

Billede fra 2018

Årets første caucus i delstaten Iowa var dårligt kommet i gang, før det sluttede igen. Baseret på meget få resultater og tal fra AP VoteCast vurderede Associated Press nemlig kl 19.31 lokal tid, at Donald Trump havde vundet delstatens valg. Den tidlige konklusion medførte vrede fra Ron DeSantis-lejren, og folk var stadig i gang med at stemme på det tidspunkt. Men vurderingen var korrekt: Donald Trump vandt Iowa stort og fik på mange måder et virkelig godt resultat ud af valget.

Det var selvfølgelig det forventelige udfald. Trump endte med at vinde med cirka 30 procentpoints forspring til Ron DeSantis på andenpladsen og over 50 % af stemmerne. Han havde godt fat over hele staten, og han ser ud til at have vundet 98 ud af 99 counties – med undtagelse af Johnson County, som han tilsyneladende har tabt med en enkelt stemme til Nikki Haley. Skulle der være et county, Trump ikke fik fingre i, var højtuddannede Johnson et oplagt bud: Det er relativt befolkningstungt, og University of Iowa er også beliggende der. Men udover denne misser gjorde Trump ellers rent bord. Ifølge New York Times excellerede han særligt i precincts, hvor indkomsterne var mindre, og de collegeuddannede færre. Til gengæld var han relativt svagere i områder med mange collegeuddannede, hvilket ikke var en videre overraskende dynamik.

På andenpladsen fandt vi som nævnt DeSantis, og det var aftenens anden gode historie for Trump. Det betyder nemlig, at Haley ikke er på vej til New Hampshire med en andenplads i Iowa i baghånden, som hun ellers utvivlsomt havde håbet. Hun står nemlig godt i The Granite State, og jo mere slagkraftig en fortælling om momentum, hun kunne opbygge inden, jo bedre. Sådan ser det ikke ud til at have gået. Samtidig distancerede Trump også DeSantis så meget, at sidstnævnte næppe kan bruge sin andenplads til ret meget fremadrettet – udover, at det synes lettere for ham at blive i ræset, end hvis han var blevet nummer tre.

Hertil kommer, at erhvervsmanden Vivek Ramaswamy efter en fjerdeplads ved valget suspenderede sin kampagne og støttede Trump. Han har ikke meget opbakning i New Hampshire, men givet Ramaswamys politiske profil vil Trump muligvis godt kunne tiltrække ekstra vælgere i den delstat som konsekvens af hans exit.

Selvom DeSantis og Haley begge forsøgte at spinne resultatet efter bedste evne, er det svært at se, hvad nogle af dem skal tage med fra delstaten. DeSantis havde med sin omfangsrige aktivitet i delstaten og støtteerklæringen fra eksempelvis guvernør Kim Reynolds satset hårdt på The Hawkeye State, men i sidste ende vandt han ikke et eneste county.

Efterhånden gentager man sig selv igen og igen: Donald Trump er den ubestridte favorit til at vinde den republikanske præsidentnominering, og nu har vi også overstået et valg, der faktisk understøtter den konklusion. Man kan ikke se en realistisk vej til nomineringen for nogen andre end Trump – heller ikke, selvom Haley eventuelt skulle vinde New Hampshire om en uges tid, hvor Trump dog også fører i målingerne.

Trump har kurs mod den republikanske nominering. Det bekræftede Iowa.

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.