Premiere på ny historisk podcastserie fra USAPol.dk.

1. februar 2024 har USAPol special premiere – og det er vores første, historiske podcastserie. Konceptet er at gå gennemgå otte centrale personer, der satte et stort aftryk i USA, men har det tilfælles, at de aldrig blev præsidenter. Lige så vigtigt er det dog også at beskrive den tid, de levede i, og derigennem er seriens formål også at fortælle hovedlinjer i USA’s politiske historie inden for de rammer og begrænsninger, som podcastgenren nu engang har.

De otte personer, der gennemgås i denne sæson, er: Nationens første finansminister, Alexander Hamilton, Abraham Lincolns krigsminister Edwin Stanton, den måske mest markante førstedame Eleanor Roosevelt, diplomaten George Kennan, senator Robert F. Kennedy, udenrigsminister Henry Kissinger, præsidentkandidat Hillary Clinton og endelig tidligere formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi. I nævnte rækkefølge og udvalgt, idet de på lange stræk repræsenterer forskellige perioder eller begivenheder, som er værd at eksaminere nærmere.

Håbet er dermed, at serien formår at gå i dybden med de enkelte personer og ligeledes fortælle om centrale begivenheder som forfatningskonventet i 1787, Borgerkrigen fra 1861-1865, New Deal og den økonomiske krise, den tidlige kolde krig, kampen for borgerrettigheder, Vietnamkrigen og de nyere politiske strømninger i det 21. århundrede – blandt andet. Som nævnt vil denne gennemgang i vidt omfang være med fokus på de store linjer, og visse elementer af USA’s politiske historie kommer til at blive gennemgået mere end andre. Alligevel bliver lytterne forhåbentligt både klogere på Amerikas politiske historie som helhed og på de benævnte personer i særdeleshed.

Vores premierafsnit handler om Alexander Hamilton, og her har undertegnede fornøjelsen af at have lektor Niels Bjerre-Poulsen med til at gennemgå Hamilton og hans tid. Den kan man lytte til på de sædvanlige tjenester.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.