En række demokrater genopstiller ikke. Kan det være et tegn?

Foto: Phil RoederLicens

I går annoncerede to demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus, at de ikke genopstiller ved Midtvejsvalget til november. Dermed har i alt 28 demokrater i dette kammer meldt ud, at de ikke vil være at finde på disse kanter efter Midtvejsvalget, mens 13 republikanere har sagt det samme. Det er – set fra 1974 og frem – et højt niveau af afgange for præsidentens parti.

Der er forskellige årsager til denne udvandring blandt demokratiske politikere, men en pessimisme omkring Demokraternes chancer for at bevare flertallet i Repræsentanternes Hus til november spiller formentlig ind. Ikke fordi alle de medlemmer, der træder tilbage, har grund til at være nervøse for genvalg i de distrikter, de repræsenterer, men måske fordi det ikke synes ligeså attraktivt at være i mindretal.

Hvis de demokratiske politikere i Huset er pessimistiske med hensyn til Midtvejsvalget, som disse afgange i vidt omfang godt kan være et tegn på, er det ikke uden grund. Det skyldes flere forhold, heriblandt at præsidentens parti har tabt terræn i Repræsentanternes Hus ved alle midtvejsvalg pånær tre (1934, 1998 og 2002) siden Borgerkrigen, og at Joe Bidens approval rating befinder sig på et ringe niveau – blot 42,3 % bliver det til ifølge Fivethirtyeights estimat.

Det betyder ikke, at det mulige nederlag ved Midtvejsvalget er den eneste årsag. Nogle af de demokrater, der forlader Repræsentanternes Hus, forsøger at søge andre græsgange – eksempelvis Tim Ryan, der stiller op til Senatet i Ohio eller Karen Bass, som stiller op som borgmester i Los Angeles.

Andre ting som miljøet i Kongressen – en pointe, som Politico-journalisterne Sarah Ferris, Heather Caygle og Ally Mutnick kom med allerede i februar sidste år – kan spille ind. “Joe Manchin once quipped that “Washington sucks.” House Democrats are starting to come to the same conclusion”, skrev de sågar.

Hertil kommer, at selv hvis der var stor optimisme at spore blandt Demokraterne, ville det være besynderligt, hvis visse politikere ikke ville foretage sig noget andet alligevel. Ligeledes bør det nævnes, at tre demokrater måtte sige farvel til Huset, fordi de skulle arbejde i Biden-administrationen i stedet.

Som Fivethirtyeights Nathaniel Rakich skrev i 2017, er politikere i Repræsentanternes Hus’ afgange ikke at betegne som en krystalkugle, når det kommer til Midtvejsvalget. De giver ikke nødvendigvis den rigtige indikation – i 2014 var der eksempelvis flere republikanere end demokrater, der ikke genopstillede, og alligevel gik Republikanerne frem i Repræsentanternes Hus ved pågældende midtvejsvalg.

Men det er svært at afvise, at bekymringen for, at Republikanerne vinder flertallet i Repræsentanternes Hus i november, spiller en rolle i den udvandring, vi ser blandt Demokraterne i øjeblikket. Hvor mange flere demokrater, der takker af – eventuelt af den årsag – må tiden vise.

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.