Georgia og kampen om Senatet: Det første kig

Foto: John Ramspott. Licens

Det er efterhånden en kliché at referere til sangen “Georgia on my mind”, men det er ikke desto mindre oplagt, at det er tilfældet, hvis man har interesse i amerikansk politik.

Først til januar ved vi nemlig, om Republikanerne bevarer kontrollen over Senatet, eller om fordelingen vil være 50-50, hvilket vil give Demokraterne fordelen, da kommende vicepræsident Kamala Harris vil afgive den afgørende stemme i tilfælde af stemmelighed.

Ved de to senatsvalg i Georgia kunne ingen kandidat mønstre mere end 50 % plus en stemme, og derfor skal der afholdes runoffs i januar mellem henholdsvis de republikanske senatorer David Perdue og Kelly Loeffler og deres demokratiske modstandere Jon Ossoff og Raphael Warnock.

Siden 1992 havde Georgia ikke stemt demokratisk, men dette ændrede sig ved årets præsidentvalg, hvor Joe Biden tog en snæver sejr i The Peach State hjem. Det er vigtigt, at man ser senatsvalget i dette lys: To demokratiske sejre er til januar er en realistisk mulighed, også på trods af den nyere historie i Georgias runoffs.

I syv ud af otte valg siden 1992 har Republikanerne nemlig forbedret deres margin i forskellige runoffs i Georgia pr. data fra Fivethirtyeight. I tre af disse havde demokraten sågar fået flest stemmer i første sværdalag, men måtte alligevel lide nederlag i det efterfølgende runoff, heriblandt i 1992, hvor der også var et runoff til Senatet efter Bill Clintons sejr i staten ved præsidentvalget. Ved dette valg førte Bill Clinton kampagne for den demokratiske senator Wyche Fowler, der dog måtte se sig slået.

Analysen af, at et runoffs dynamik favoriserer Republikanerne, er ikke nødvendigvis forkert. Og David Perdue kom også meget tæt på de 50 % plus én – 49,7 % måtte han tage til takke med, mens Ossoff fik 48 % – en anelse dårligere end Joe Biden, der fik 49,5 % af stemmerne. Disse tal kom Raphael Warnock og Kelly Loeffler ikke tæt på, men det er ikke overraskende, da deres valg var anderledes end Ossoff og Perdues – et såkaldt junglevalg med flere både demokratiske og republikanske kandidater.

Men det her valg har imidlertid også en særlig X-faktor. Senatskontrollen er på spil. Det lover en helt enorm intensitet, og hertil kommer selvfølgelig, at Joe Biden med sin sejr viste, at det kan godt kan lade sig gøre at vinde Georiga som demokrat, selvom det bør være et advarselstegn, at Perdue akkurat gjorde det bedre end Trump, mens Ossoff gjorde dårligere end Biden og endte med at få omtrent 100.000 stemmer færre end den tidligere vicepræsident. Hvis man kombinerer det med førnævnte historik, er det i hvert fald et billede, der bør give panderynker hos Jon Ossoff.

Men: Siden valgdagen har vi kun haft to, ikke-partiske målinger for disse runoffs at gøre godt med. Perdue står mod Ossoff i gennemsnit til 49,5 % og Ossoff til 47,5 %, mens Warnock og Loeffler begge to står til 48,5 %. Med andre ord: Det er virkelig tæt løb, og alle fire kandidater kan sagtens vinde deres valg.

Bogen “Kampen om Senatet, del 2” er først lige begyndt at kunne skrives.

 

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.