Hvad fortæller Liz Cheneys problemer os (ikke)?

Foto: Architect of the Capitol

Liz Cheney, Republikanernes nummer tre i Repræsentanternes Hus og datter af tidligere vicepræsident Dick Cheney, er under stort pres. Det mest sandsynlige lige nu er, at hun mister sin post som forkvinde for House Republican Conference som følge af at have modsat sig forestillingen om, at 2020-valget blev stjålet (hun var også den højestrangerende republikaner, der stemte for impeachment af Trump tilbage i januar). Favoritten til at overtage hendes post er Elise Stefanik, der har støtte fra både Donald Trump og fra Republikanernes nummer to i Huset, Steve Scalise. Partiets minoritetsleder samme sted, Kevin McCarthy, bakker angiveligt også Stefanik op bag kulisserne.

At Cheney er ved at miste sin position på benævnte baggrund, er i sig selv mange historier og analyser værd. Men det er også værd at se på, hvad det her egentlig fortæller os om Donald Trumps rolle i partiet – og, mere afgørende, hvad det ikke gør.

Trump er partiets mest suveræne figur. Ingen andre er i nærheden af at have den position, han har, og dette opgør er også en udløber af hans ageren. Der er ikke meget incitament til at gå imod den tidligere præsidents løgn om præsidentvalget i 2020.

Tværtimod er “The big Lie” blevet, som analytikeren G. Elliott Morris har formuleret det, en lakmustest – og den skal man helst bestå. Cheney er – med sin klare insisteren på at modsætte sig denne – dumpet med et brag, og det betaler hun nu en stor pris for.

Opgøret med Liz Cheney illustrerer altså Donald Trumps nuværende position i partiet fint. Men der er god grund til at være skeptisk over for, hvor meget det kan fortælle os om den tidligere præsidents fremtidige rolle hos Republikanerne.

Der er simpelthen for mange andre faktorer i spil til at kunne sige så meget om Trumps rolle med hensyn til særligt 2024 på baggrund af, hvad der sker med Cheneys politiske karriere. Hvis hun – som det ikke ser ud til – skulle klare frisag, vil det ikke være positivt for Trump, men han vil stadig være den mest suveræne politiker i partiet. Mister Cheney posten, er det omvendt ikke afskrevet, at Trumps indflydelse alligevel falmer, som tiden går. Med andre ord: Trumps fremtidige rolle og Republikanernes fremtidige kurs er fortsat åbne spørgsmål, og som vi maksimalt kun bliver en smule klogere på af konfrontationen med Cheney.

Cheney-sagaen kan bekræfte Trumps position i partiet. Men den kan ikke fortælle os meget, vi ikke allerede kan analysere os frem til, om perspektiverne på længere sigt.

 

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.