Hvad kan Demokraterne lære af sejren i New York?

Foto: Architect of the Capitol

Lad os indledningsvist lige begynde et andet sted end New York: Søndag kom jeg hjem fra den årlige sikkerhedskonference i München, som jeg dækkede for POV International, der også er USAPol.dks samarbejdspartner. Min beretning derfra kommer i POVs spalter senere på ugen, men budskaberne derfra – i hvert fald dem, jeg selv observerede – var ikke udelt opmuntrende. Hvad angik amerikansk politik, lå Donald Trumps mulige genkomst som et bagtæppe for hele affæren, og uenigheden om Ukraine i USA blev også sat under lys lue. Men som sagt meget mere om det i POV lidt senere!

Mens Repræsentanternes Hus måske eller måske ikke ender med at vedtage ny støtte til Ukraine, var der valg til selvsamme kammer sidste tirsdag. Som visse læsere måske husker, blev republikaneren George Santos sidste år smidt ud af Huset efter en serie af skandaler og lidt til, og der skulle derfor afholdes et specialvalg om at efterfølge ham. Her øjnede Demokraterne muligheden for at vinde en hidtidig republikansk plads, idet Joe Biden eksempelvis havde vundet distriktet med otte procentpoint tilbage i 2020 ifølge Daily Kos Elections.

Og missionen i sidste uge lykkedes for Demokraterne: Partiets kandidat Tom Suozzi besejrede sin republikanske modstander Mazi Pilip i New Yorks 3. kongresdistrikt med cirka otte procentpoint. Uanset hvad man ellers tager med af fortolkninger, var det en kærkommen nyhed for et demokratisk parti, hvis præsident slås med dårlige meningsmålinger mod Trump, upopularitet og vanskelige aldersrelaterede spørgsmål. At Republikanerne ellers er relativt stærke på Long Island, gjorde kun historien bedre for Demokraterne.

Ifølge det efterfølgende kommentariat håndterede Suozzi spørgsmålet om immigration og den sydlige grænse strategisk klogt, mens han ligeledes skabte en vis distance til Joe Biden og også anerkendte præsidentens fremskredne alder. Flere iagttagere anså valget som noget nær plat eller krone forinden, men det blev altså en ganske sikker sejr til Suozzi.

Der er mange spørgsmål, man kan eksaminere, men lad os tage et enkelt: Nemlig, om Suozzi, hvad angår immigration, har ført en kampagne, som Demokraterne kan tage ved lære af. For det er et højaktuelt spørgsmål, og Republikanerne har i denne sammenhæng for nylig impeached minister for indenlandsk sikkerhed, Alejandro Mayorkas, på teatralsk, men alligevel historisk vis. Så hvilke konklusioner, hvis nogen, kan man med udgangspunkt i specialvalget drage?

Ifølge et memo fra den demokratiske Connecticut-senator Chris Murphy, som mediet Axios offentliggjorde, var “Tom Suozzi’s victory last night – due in part to his decision to go on offense on the border and attack his opponents’ opposition to the bipartisan border deal – (..) proof that the politics of the border are changing before our eyes.” Det er et optimistisk budskab, men selvom det specifikke valg uden tvivl var en positiv historie for Demokraterne, tillader jeg mig dog at tvivle på, at dette specialvalg giver en så stor saltvandsindsprøjtning for det demokratiske parti på immigrationsområdet, som Murphy og andre tilsyneladende håber. For eksempel viste en nylig NPR/PBS NewsHour/Marist-måling, at 41 % af amerikanerne mener, at Republikanerne bedst kan håndtere immigrationsspørgsmålet, mens 29 % peger på Demokraterne.

Et lignede billede for præsidentvalget tegnede sig i en ny NBC-måling fra januar, hvor Donald Trump havde et forspring på hele 35 procentpoint (57-22) over Biden på spørgsmålet om, hvem der kunne “sikre grænsen og kontrollere immigrationen.” Republikanerne har med andre ord ifølge målingerne en klar fordel på det spørgsmål.

Samlet set var der ingen tvivl om, at New York-valget var en rigtig god historie for Demokraterne, der på mange fronter er pressede. Men om de pludselig har fået en opskrift på at håndtere immigrationsspørgsmålet bedre, vil jeg til gengæld tillade mig at tvivle på, selvom det formentlig bidrog positivt til resultatet i det specifikke valg. Der skal formentlig noget mere til, hvis man for alvor vil vende den dynamik.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.