Hvad ved vi om 2022?

Foto: Phil RoederLicens
Det er tidligt at spekulere i 2022-midtvejsvalget, men det gør vi alligevel. Denne gennemgang fokuserer primært på Senatet og det mulige udfald i dette kammer. I 2020 lavede vi diverse rangeringer af senatsvalgene – dem skal vi nok komme til, men vi udgiver dem ikke før om en rum tid. Alligevel kan vi tage et kig på landskabet i 2022, hvor 34 pladser ud af 100 er på valg.
Grundlæggende ved vi, at præsidentens parti typisk taber terræn ved Midtvejsvalget. For eksempel: Kun i syv ud af de midtvejsvalg, der har været, siden 1934 er præsidentens parti ikke gået tilbage i Senatet, så om ikke andet er den oplagte antagelse, at Demokraterne vil gå tilbage. Og husk: Et enkelt sædes tilbagegang er lig med, at man mister det snævre flertal, som man har nu, hvor fordelingen er 50-50 (med to uafhængige senatorer, der er en del af det demokratiske caucus), men hvor vicepræsident Kamala Harris afgiver den afgørende stemme i tilfælde af stemmelighed.
Lad os anskue mediet Sabato’s Crystal Balls rangeringer. De opfatter fire sæder som “tenderende demokratisk”, to sæder som “tenderende republikansk” og et enkelt sæde som “toss-up.”
De fire sæder, der tenderer demokratisk, er Arizona, Nevada og Georgia samt New Hampshire, der har det til fælles, at de alle har en siddende demokratisk senator, der er på valg. At det tenderer demokratisk, betyder, at Demokraterne har en lille fordel, men republikanerne er konkurrencedygtige. Det samme gør sig gældende i Wisconsin, men med modsat fortegn: Den stat har en siddende republikansk senator, som er på valg, og valget tenderer i dennes retning, men med konkurrencedygtig modstand. I Pennsylvania genopstiller den siddende senator Pat Toomey ikke, og derfor er der ikke nogen siddende senator på valg – det samme er tilfældet i North Carolina.

Som det ses i Sabato’s Crystal Balls vurderinger, har de siddende senatorer en fordel fra starten af, men det kan ændre sig, som tiden går. Mediets rangeringer er umiddelbare og vil ændre sig.

Hvis Republikanerne vil gøre Mitch McConnell til majoritetsleder igen, skal de se mod stater som Georgia, Arizona og Nevada samt New Hampshire, der alle blev vundet af Joe Biden i 2020, mens de skal holde skansen i Pennsylvania, Wisconsin og North Carolina, hvoraf to ud af tre også blev vundet af Joe Biden. Andre sæder kan selvfølgelig komme yderligere i spil, men for nu er dette de mest interessante kampe.

Hvad fortæller det os?

Den normale tendens ved et midtvejsvalg er, at oppositionspartiet går frem. Med det sagt er slagmarken her ikke så slem for Demokraterne. I stater som Georgia, Arizona og New Hampshire har de stærke kandidater siddende, og de har flere muligheder for at presse Republikanerne i stater, hvor GOP eksempelvis ikke kan profitere af incumbency advantage.

Spillet om 2022 er først lige begyndt.

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.