Kampen om Senatet

Foto: Phil RoederLicens

I 2020 er 35 sæder ud af 100 på spil i Senatet. Lige nu er fordelingen 53-47 i republikansk favør ((Bernie Sanders og Angus King er teknisk set uafhængige senatorer, men er en del af det demokratiske caucus)), men det er ikke sikkert, at det også vil være tilfældet i januar 2021.

Når man kigger på valgkortet, findes der nemlig en række gode muligheder for at vinde det krævede antal sæder for Demokraterne. Tre sæders fremgang kan i princippet være nok med en demokratisk vicepræsident, da denne så vil kaste den afgørende stemme, hvis stemmefordelingen er 50-50.

Det er ikke nogen nyhed, at Senatet er i spil i 2020. Men selvom Demokraterne godt kan vejre morgenluft, er det slet ikke det samme, som at det er en sikker sag for dem. Selvom Demokraterne sandsynligvis kommer til at gøre indhug i den republikanske majoritet, er grænsen mellem, om de opnår majoritet eller ikke gør det, hårfin.

Republikanerne i defensiven

Kaster man et blik på sæderne, der er på spil, holdes 23 af republikanerne og 12 af demokraterne. Det betyder, at dynamikken er, at Republikanerne i høj grad skal forsvare sæder, og dermed er der færre muligheder for at tilvinde sæder.

I praksis betyder antallet af sæder dog ikke, at 23 af de republikanske sæder eller 12 af de demokratiske er i fare. Langtfra. I realiteten er der kun en håndfuld stater, hvor der er eller kan blive potentiale for spænding om udfaldet – de fleste er afgjort på forhånd.

Men benævnte dynamik betyder, at Republikanerne ikke har mange reelle muligheder for at øge deres majoritet – Demokraterne har flere for at gøre indhug i den, måske overtage den selv. I 2018 var det omvendt, hvor Demokraterne var i defensiven i langt de fleste stater – heriblandt i stater som North Dakota og West Virgina -, og hvor de endte med at gå to sæder tilbage.

De stater, hvor der i 2020 kan siges at være spænding om udfaldet, er ifølge rangeringer fra Cook Political Report og Sabatos Crystal Ball.

Stater, der rangeres som toss-up – altså de mest jævnbyrdige valg, som begge partier har gode chancer i – af begge medier, er Maine og North Carolina. Colorado og Arizona opfattes desuden som toss-up af Cook Political Report, mens de hos Sabatos Crystal Ball læner i en demokratisk retning(altså at republikanerne har gode muligheder, men at der er fordel til Demokraterne). Disse fire stater har republikanske senatorer på valg. Hos begge medier læner Michigan i en demokratisk retning og Alabama i en republikansk. Disse to stater har demokratiske senatorer på valg.

De republikanske lyspunkter

Det er netop, at de to stater – Alabama og Michigan – at de republikanske muligheder for at øge eller bevare majoriteten findes.

Alabama er det absolut mest sandsynlige, hvor demokraten Doug Jones skal ud i en vanskelig kamp for at bevare sit sæde mod enten Donald Trumps tidligere justitsminister Jeff Sessions eller kandidaten Tommy Tuberville.

Der har ikke været offentlige meningsmålinger ((Sådanne betragtninger er baseret på RealClearPolitics’ oversigt)) siden februar, men da alle stater, hvor der var valg til begge dele, stemte på samme parti til præsident – og senatsvalget i 2016, giver det en favoritværdighed til den republikanske kandidat, som vi ikke kender endnu. Doug Jones har dog et stort økonomisk forspring med mere end 8 millioner dollars mellem hænderne, mens hverken Sessions eller Tuberville kan mønstre en million. Men det mest sandsynlige lige nu er, at den republikanske kandidat tager sejren hjem.

Så er der Michigan, og den er slet ikke så sandsynlig som Alabama – den læner som nævnt tværtimod i en demokratisk retning ifølge Sabato’s Crystal Ball og Cook Political Report. Den demokratiske senator Gary Peters er på genvalg, og det bliver formentlig John James, veteran fra Irakkrigen og den republikanske kandidat i 2018, han skal møde. James rejste i seneste kvartal flere penge men Peters har stadig lidt flest mellem hænderne, omend ikke meget. Den eneste måling fra april, der er foretaget fra 18-21. april af Fox News, viste dog en klar føring til Peters på 10 procentpoint, og selvom James er en stærk kandidat, bør demokratiske Peters helt klart anses som frontløber nu.

Og det er på nuværende tidspunkt de to stater, hvor en fravristning af det demokratiske sæde er realistisk.

De demokratiske muligheder

Kaster man blikket på Demokraterne, er der flere stater end hos Republikanerne, hvor ovenstående er en realistisk mulighed.

Colorado bliver det formentlig den tidligere guvernør John Hickenlooper, der også forsøgte at stille op som præsident i 2020, der skal udfordre den republikanske senator Cory Gardner. Hickenlooper er en meget stærk kandidat, og Gardner sidder yderligt på sædet. Der har ikke været nogen meningsmålinger af relevans, men Hickenlooper rejste en del flere penge end Gardner i første kvartal. Dog har Gardner mere end 9.5 millioner mellem hænderne og Hickenlooper små 4.9. Hickenlooper kan nok betragtes som smal favorit. Tag desuden med i betragtningen, at Hillary Clinton vandt Colorado i 2016 med cirka fem procentpoint.

Staten Arizona er en anden stat, hvor Demokraterne står rigtigt stærkt og med meget gode kort på hånden for at fravriste den republikanske senator Martha McSally sædet. Lige nu synes Arizona faktisk at være det bedste bud på et demokratisk pick-up. Martha McSally tabte faktisk senatsvalget i 2018 til demokraten Kyrsten Sinema, men blev indsat af Arizonas guvernør, efter senatoren Jon Kyl gik af. Valget, der skal stå, er dermed et specialvalg. McSallys modstander bliver med al sandsynlighed den meget stærke Mark Kelly, der er tidligere astronaut og kaptajn i flåden. Og han står lige nu bedst. I første kvartal i år rejste han markant flere penge, og han har næsten dobbelt så mange til rådighed – McSally har omtrent 10.3, mens Kelly har cirka 19.7 millioner dollars. Og i den seneste meningsmåling fra april gav Kelly McSally baghjul med en føring på 9 procentpoint. Det er dog en stat, som Trump vandt med 3.5 procentpoint i 2016, men det ændrer ikke på, at Kelly er frontløber, og han synes meget svær at hamle op med.

Så er der North Carolina, som Trump vandt cirka 3.7 procentpoint i 2016, og hvor den republikanske senator Thom Tillis har fået modstand fra Cal Cunningham, veteran og tidligere delstatssenator. Cunningham har rejst mere end dobbelt så mange penge som Tillis i første kvartal af året, men Tillis har stadig flest mellem hænderne. Cook og Sabato kalder staten toss-up. Modsat Colorado og Arizona er det nok bedst at tænke om North Carolina som 50/50 – give or take.

Slutteligt er der Maine. Her skal den republikanske senator Susan Collins med al sandsynlighed møde formanden for Repræsentanternes Hus i Maine Sara Gideon. Collins haltede ret meget efter i fundraising i årets første kvartal, men har flere penge mellem hænderne lige nu. Der har ikke været meningsmålinger siden starten af marts, men denne stat er bestemt også i spil.

Den hårfine grænse

Som det ses, er der altså umiddelbart nogle sæder, hvor Demokraterne har rigtig gode muligheder og så nogle, hvor Republikanerne er favoritter, men som ikke er urealistiske for Demokraterne at hive sejren hjem i. Der er andre stater, der er værd at hæfte sig ved, men dem kigger vi på en anden gang.

Men skulle Republikanerne vinde Alabama, hedder fordelingen 54-46. Det vil sige, at Demokraterne for eksempel skal vinde de fire mest sandsynlige sæder- i Arizona, Colorado, North Carolina og Maine – og vicepræsidentembedet for at have reelt flertal. Hvis Pence forbliver vicepræsident, skal de vinde en stat udover disse fire. Og så har vi ikke engang nævnt muligheden for, at Republikanerne holder fast i en eller måske flere af ovenstående. Fejlmarginen for Demokraterne er altså ikke-eksisterende, hvis Republikanerne vinder sædet i Alabama, medmindre de kan vinde i andre stater, og republikanerne da ikke vinder i Michigan.

Det mest sandsynlige synes altså lige nu at være, at Demokraterne går frem, og de har en strukturel fordel. Demokraterne står rigtig godt i flere stater, og det kan potentielt være nok. Det er selvfølgelig øjebliksbilleder, som skal tages med det forbehold, men en demokratisk fremgang synes som nævnt at være det mest sandysynlige.

Senatets majoritet er i spil i 2020.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.