Kan nye målinger give Demokraterne håb?

Foto: Architect of the Capitol.

Der har været en – givetvis for mange analytikere – frustrerende mangel på meningsmålinger af kongresdistrikterne, der er med til at afgøre, hvem der skal sidde på flertallet i Repræsentanternes Hus efter midtvejsvalget 8. november. Kammeret er på valg i sin helhed, men reelt er det et klart mindretal af distrikter, hvor der er spænding om udfaldet.

Fire af sådanne interessante distrikter foretog New York Times/Siena imidlertid meningsmålinger af, der publiceredes i nat dansk tid. Der var tale om Pennsylvanias 8. distrikt, New Mexicos 2. distrikt, Kansas 3. distrikt og Nevadas 1. distrikt. Bortset fra New Mexicos 2. distrikt sidder Demokraterne på dem alle. På den måde illustrerer målingen også, at Demokraterne er eksponerede givet Bidens oapproval rating og et nationalt klima, som mange målinger tyder på er til republikanernes fordel.

Ser man imidlertid på resultaterne, er de ikke, hvad man ville forvente, hvis Demokraterne får et rigtig dårligt midtvejsvalg. De er foran med hele 14 procentpoint KS-02 (55-41), seks procentpoint i PA-08 (50-44), et procentpoint i NM-02 (48-47) og så står det lige i Nevadas 1. distrikt (47-47).

Dermed står Demokraterne altså ikke blot til at bevare i hvert fald to af deres egne sæder i kategorien, de står også nominelt til at fravriste Republikanerne et enkelt. Republikanerne står omvendt ikke til at fravriste Demokraterne nogen af dem her.

For at være klar i mælet: Republikanerne er samlet set stadig favoritter til at vinde flertallet i Repræsentanternes Hus. Bidens approval rating er 42 %. De står lige eller har en snæver føring i de nationale meningsmålinger. De har givet sig selv markant bedre muligheder for at fravriste Demokraterne visse distrikter efter redistricting, og det kan vise sig vigtigt. Lægger man alle indikatorerne sammen, synes vi at have et billede af en republikansk favoritværdighed.

Men som New York Times-analytikeren Nate Cohn bemærkede på Twitter, så var disse resultater samlet set bedre for Demokraterne, end han ville have troet givet de nationale meningsmålinger. Og det giver anledning til at overveje: Hvis Demokraterne holder Repræsentanternes Hus – eller måske bare begrænser nederlaget meningsfuldt – der så tegn på, at det reelt kunne ske?

Det kunne noget tyde på. Disse målinger synes gode for Demokraterne – i hvert fald, når man ser man det i den nuværende politiske kontekst.

Det er dog afslutningsvist værd at komme med et par forebehold: Analytikere er enige om, at langt flere demokratiske sæder er at kategorisere som ”toss ups” (de mest usikre) end de republikanske sæder. Der er altså væsentligt flere svingdistrikter end dem, der er medtaget i denne måling – og mange, man kan forestille sig, Demokraterne taber. 

Derudover er det værd at nævne, at to af de fire resultater er meget tætte. Det er altså også meget muligt, at Demokraterne ikke erobrer New Mexicos 2. distrikt, og at Republikanerne til gengæld snupper Nevadas 1. distrikt – også selvom Demokraterne skulle holde stand i Pennsylvania og Kansas. En sådan dynamik er i overensstemmelse med, at Republikanerne vinder Repræsentanternes Hus.

Republikanerne er altså stadig favoritter – men målingen her indikerer, at man ikke bare kan afskrive Demokraternes chancer for at få et bedre valg end forventet. Og at de bevarer flertallet er fortsat ikke udelukket, omend ikke opfattet som det mest sandsynlige.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.