To uger igen: Har Republikanerne momentum?

Det er en regularitet i amerikansk politik, at præsidentens parti typisk taber terræn ved midtvejsvalg. I begyndelsen af efteråret var spørgsmålet, om Demokraterne kunne være undtagelsen, der bekræftede reglen – eller i hvert fald endte med at slippe med et snævert nederlag. Begge dele er stadig en mulighed, og der er stadig gode tegn for partiet. Men med to uger til midtvejsvalget er det svært at hævde, at det er Demokraterne, der har momentum.

I Fivethirtyeights gennemsnit er Republikanerne nu “foran” med 0,5 procentpoint. RealClearPolitics’ gennemsnit anslår omvendt Republikanernes forspring til tre procentpoint. Disse tal indikerer, at det politiske klima som minimum er neutralt, eller at det nu er mere republikansk end demokratisk.

Det ser også ud til at afspejle sig i vurderingerne i demokratiske kredse. “I’m wishing the election were in August”, sagde Matt Bennett fra organisationen Third Way til det amerikanske medie Politico. Han fortsatte: “I think we peaked a little early.” Eller som Josh Kraushaar fra Axios skrev søndag: “Polling, spending trends and conversations with leading Democratic and Republican strategists suggest it’s now very possible House Republicans win back the majority on Nov. 8 with more than 20 House seats (…).”

En nylig Times/Siena-måling illustrerede Demokraternes udfordring. Her var der klart flere, der pegede på økonomi og inflation som nationens vigtigste problem end på eksempelvis abort. Som vi har skrevet om før, er inflation et langt bedre kort for Republikanerne, mens Højesterets omstødelse af Roe v. Wade omvendt bevirkede, at Demokraternes chancer for at få et godt midtvejsvalg forbedrede sig. Fokus på økonomi og inflation synes altså at være det billede, republikanere gerne vil se her til sidst.

Men selvom Republikanerne samlet set står bedre end i slutningen af september, betyder det ikke, at det politiske klima er begyndt at ligne 2010, hvor Demokraterne havde et forfærdeligt midtvejsvalg. Tværtimod er partiets chancer for at bevare kontrollen over Senatet stadig realistiske. Fivethirtyeight anslår kampen om dette kammer til at være noget nær lige, omend det også er et fald i Demokraternes chancer.

Senatet illustrerer dog også, at der er mange mulige udfald. Hvis vi udelukkende ser på meningsmålingerne, kan vi tildele Republikanerne en meget lille favoritværdighed i Nevada, hvor Demokraterne skal forsvare en plads, og Demokraterne en lidt større fordel i Pennsylvania, hvor Republikanerne forsøger at fastholde sædet. Ender det med at blive resultatet, så har partierne erobret en plads hver, og således opretholdes status quo, forudsat ingen andre pladser skifter hænder, hvilket ingenlunde er sikkert – eksempelvis er billedet af Arizonas senatsvalg ikke helt klart.

Og så er der Georgia, hvor meningsmålingerne ganske vist indikerer en føring til demokraten Raphael Warnock, men ikke nok til, at han undgår et runoff mellem ham og republikaneren Herschel Walker. Det er bestemt ikke sikkert, at det ender med at blive udfaldet, men der er en vis sandsynlighed for, at Georgia dermed igen får lov at gøre, hvem der skal kontrollere Senatet. Det vil i givet fald være til december, at et sådant valg finder sted.

Kampen om Repræsentanternes Hus ser – med det nationale klima in mente – stadig svær ud for Demokraterne. Republikanerne har konsekvent været set som favoritter til at fravriste Demokraterne majoriteten, og det er fortsat tilfældet. Ser man på Cook Political Report with Amy Walters vurdering, står Demokraterne til 192 sæder og Republikanerne til 211 sæder, mens 32 opfattes som usikre. Fordeler man de usikre ligeligt, står Republikanerne til 227 sæder (218 giver kontrollen). Det vil i et historisk perspektiv være en beskeden fremgang, hvis det bliver resultatet, men dog stadig nok til flertal.

Vi har mere dybdegående analyser af Senatet og Repræsentanternes Hus på vej. For nu kan vi konstatere, at det politiske klima synes at være blevet bedre for Republikanerne. Det politiske klima har ændret sig før og kan gøre det igen – spørgsmålet er, hvor meget det i givet fald vil kunne nå at ændre sig på to uger.

Men mange af omstændighederne ved dette midtvejsvalg har ikke været normale. Og man bør være åben over for, at Demokraterne fortsat kan tænkes at få en rigtig god aften, hvor det endda ikke kan udelukkes, at de bevarer Repræsentanternes Hus. Omvendt kan de også risikere en dårlig aften, hvor Republikanerne tager begge kamre – måske endda med klar margin.

Eller for at parafrasere en tidligere dansk statsminister: Vær forberedt på de fleste og det meste.

 

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.