Opdatering på Højesteret efter høringer: Manchin er med ombord

Foto: Architect of the Capitol

Høringerne er overstået, og dynamikken er ikke ændret. Det historiske valg af Ketanji Brown Jackson som ny højesteretsdommer skal nok falde på plads – spørgsmålet er, om det bliver med republikanske stemmer eller ej.

At Jackson nok skal blive godkendt af Senatet som den første sorte, kvindelige højesteretsdommer blev mere eller mindre bekræftet endegyldigt, da den demokratiske West Virginia-senator Joe Manchin annoncerede, at han vil stemme for at godkende hende. “After meeting with her, considering her record, and closely monitoring her testimony and questioning before the Senate Judiciary Committee this week, I have determined I intend to vote for her nomination to serve on the Supreme Court”, sagde Manchin i en udtalelse i dag.

Der er stadig ikke meget, der tyder på, at andre demokrater vil stemme imod Jackson, og derfor er hendes godkendelse så godt som sikker.

Spørgsmålet er, om Demokraterne kan få republikanske senatorer med ombord, også selvom det ikke er afgørende. Politico pegede i går på syv republikanere, der potentielt ville stemme for godkendelse, men tallet bliver næppe så højt. Den klare majoritet af republikanere i Senatet kommer til at stemme imod Jackson.

Højesteretshøringerne ændrede med andre ord ikke dynamikken, men det skulle man heller ikke forvente. Disse høringer var i stedet et godt eksempel på politisk teater, hvor senatorerne kan sætte det på dagsordenen, de gerne vil, uden at det ændrer noget i det store billede.

Som tidligere nævnt er det i øvrigt værd at bemærke, at siden nomineringen af Earl Warren som højesteretsdommer i 1954 og frem til og med Amy Coney Barrett i 2020, er der i gennemsnit gået cirka 54,4 dage fra den officielle nominering til godkendelse ifølge Pew Research Centers undersøgelse. Det er anderledes end de gennemsnitlige 13,2 dage, der gik fra nominering til godkendelse mellem Republikkens fødsel og op til de tidlige 1950’ere ifølge Pew. Faktisk er der flere højesteretsdommere, der tidligere i historien er blevet godkendt af Senatet samme dag, som de officielt blev nomineret.

Det er selvfølgelig ikke sket denne gang – men Demokraterne håber at kunne få godkendt Jackson i begyndelsen af april. Uanset hvornår det bliver, skal hun dog nok blive ny højesteretsdommer og efterfølge Stephen Breyer.

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.