Pelosis kursskifte

Foto: Gage Skidmore.Licens

Det er en bemærkelsesværdig uge at følge med i amerikansk politik på. En nedlukning af meget føderal aktivitet – kendt som en regeringsnedlukning på dansk – kan være forestående. Ligeledes skal der på torsdag planmæssigt stemmes om Bidens tværpolitiske infrastrukturaftale, der dog er koblet til en aftale med et langt større prisskilt, kaldet Build Back Better Act.

Eller er den egentlig?

Sagaen om Bidens tværpolitiske infrastrukturaftale, der er gået igennem Senatet, og den langt større reconciliation-lov Build Back Better Act har været lidt af en gordisk knude. Som forkvinde for Congressional Progressive Caucus (CPC) Pramila Jayapal ifølge Politico gjorde klart: “We are going to vote for both bills after the reconciliation bill is done.” Endnu mere klart udtrykte Ro Khanna, et andet fremtrædende medlem af CPC, det på Twitter: “Let’s be clear: there’s no passing the infrastructure bill without passing the Build Back Better Act.” Det skal dog påpeges, at Khanna har givet udtryk for, at man skal stå bag Joe Bidens agenda.

Ifølge Heather Caygle og Sarah Ferris fra Politico ser det dog ud til, at Nancy Pelosi, Repræsentanternes Hus’ Speaker, har måtte afvige fra sin tidligere disposition om, at den store lov kan komme igennem i tandem med den tværpolitiske aftale. Caygle og Ferris forklarer: “The California Democrat (Pelosi red.) said Biden and Senate Majority Leader Chuck Schumer continue to push Senate moderates to agree to a topline spending target, saying spending bill action in her chamber is effectively frozen until that happens.”

Taktikken er ændret, og det store, indlysende er spørgsmål er nu: Kan Pelosi, der forstår kunsten at tælle stemmer, få den tværpolitiske infrastrukturaftale igennem Repræsentanternes Hus? Som NBC News’ Sahil Kapur anfører, ligger Pelosis kursskifte i tråd med den omstændighed, at mange demokrater, som Kapur kalder “centristiske”, har et valg at forholde sig til, og infrastrukturaftalen giver dem et godt kort at bruge i valgkampen. Om de får mulighed for det i nærmeste fremtid, må tiden vise.

For Joe Biden er der imidlertid ingen tvivl om, at dette er en vigtig uge af hans præsidentskab, omend ikke nødvendigvis en afgørende en af slagsen. Men for ham giver det her en mulighed for en politisk sejr og eventuelt også en chance for at få rettet op på nogle sløje approval ratings. I Fivethirtyeights gennemsnit er denne i øjeblikket 45,3 %, og hans disapproval rating er fortsat højere på 48,8 %. Det er selvfølgelig ikke sikkert, at en politisk bedrift som en tværpolitisk aftale er det, der kan få hans tal til at bevæge sig i en mere fornuftig retning, men værd at holde øje med.

For nu er det store spørgsmål fortsat, hvad der med hensyn til lovgivning kan lade sig gøre – og selvfølgelig også, hvad der ikke kan.

Opdateret 10.55 med en præcisering af Ro Khannas position.

 

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.