Blev det en afgørende uge?

Foto: Gage Skidmore Licens

I tirsdags skrev vi, at det var en fascinerende og bemærkelsesværdig uge at følge med i amerikansk politik på, og det var det bestemt også. Men den endte ikke med at være afgørende for Joe Bidens præsidentskab.

Jovist, en nedlukning af meget føderal aktivitet – kendt som en regeringsnedlukning på dansk – blev afværget, selvom den måske ikke var videre sandsynlig, og ligeledes besøgte Joe Biden Capitol Hill. Men det blev til gengæld ikke i denne ombæring, at der blev stemt om den tværpolitiske infrastrukturaftale.

Biden bakker grundlæggende op om, at de to love, henholdsvis den tværpolitiske infrastrukturaftale og den store lovpakke med et langt større prisskilt ved navn Build Back Better Act, skal bevæge sig i tandem. Imidlertid gav han angiveligt også udtryk for, at prisskiltet på den store lovpakke må reduceres. Ligeledes udtrykte præsidenten tålmodighed med processen: ”It doesn’t matter when. It doesn’t matter whether it’s in six minutes, six days or six weeks. We’re gonna get it done.”

Men når ugen ikke endte med at blive afgørende for Joe Bidens præsidentskab, så er det i sagens natur, fordi den tværpolitiske infrastrukturaftale ikke kom til afstemning, som Nancy Pelosi, Repræsentanternes Hus’ Speaker, ellers havde lagt op til. Det er dog ikke noget stort problem for Biden – ja, han vil naturligvis gerne have gennemført begge lovgivninger, men det vil være en sejr, om det sker i dag, om en uge eller om en eller flere måneder.

Så hvor langt er Demokraterne? Kan de få begge ting gennemført? Det er absolut muligt, og udviklingen er formentlig gået i den rigtige retning. I fredags analyserede kommentatoren Jonathan Chait eksempelvis således: “FYI, in contrast to the dour tone of the news coverage of last night, my read is that Democrats are closer than ever to a deal to pass both bills and that the last 24 hours was positive, not negative.” Det indtryk forekom i fredags korrekt, og på nuværende tidspunkt synes tendenserne også positive, når man ser på det gennem den demokratiske prisme – hvilket dog skal tages som et øjebliksbillede, ikke en forudsigelse. Det skal dog påpeges, at det mest sandsynlige er, at den store lovpakke går igennem med et noget lavere prisskilt.

Et andet argument er, at det kan være et problem, hvis Biden ikke får denne sejr – eller disse. “(…) for Democrats who worry that Biden’s declining fortunes are dragging them down, failing to give him a victory will only make things worse for both him and them”, skrev Amy Walter, der er chefredaktør på Cook Political Report with Amy Walter, i en analyse i september. Og det er i hvert fald rigtigt, at dette er en mulighed for Biden for at få de sløje approval ratings til at bevæge sig i den rigtige retning.

Om det vil lykkes – og om det vil lykkes at få noget af det igennem i det hele taget – skal vi nok finde ud af, men der kan godt gå en rum tid.

Svaret på overskriften må altså være, at sidste uge ikke var en afgørende en af slagsen, når det kommer til infrastrukturaftalen, Build Back Better Act – eller Bidens præsidentskab som helhed.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.