Kan McAuliffe tabe i Virginia?

Kampen om Virginias guvernørembede bevæger sig ind i sine sidste uger. Selvom The Old Dominion ligger til venstre for nationen og ikke længere kan kaldes en svingstat, har der blandt visse demokrater på det seneste været nervøsitet at spore, og ser man på meningsmålingerne, peger de på en fordel til den demokratiske kandidat Terry McAuliffe – men heller ikke mere end det. At republikaneren Glenn Youngkin har en chance for at blive Virginias næste guvernør er uafviseligt, selvom han ikke er at betegne som favorit.

Fivethirtyeights gennemsnit indikerer en føring til McAuliffe på 2,9 procentpoint i målingerne, og han fører nominelt i langt de fleste enkeltmålinger. Men et forspring i den størrelsesorden kan ikke kaldes sikkert, hvilket giver en åbning for Youngkin. Demokraterne kan selvfølgelig håbe, at meningsmålingerne undervurderer dem, som de gjorde i 2017, hvor Ralph Northam vandt med større margin, end målingerne pegede på. For nylig blev recall-valget i Californien desuden afviklet, og her endte meningsmålingerne også med at undervurdere, med hvor stor en margin der ville blive stemt “nej” til recall af guvernør Gavin Newsom med. Californien er selvfølgelig ikke sammenlignelig med Virginia, men indikerer alligevel, at meningsmålinger også kan undervurdere Demokraternes præference. Det er dog usikkert, hvordan målingerne vil lande i 2021.

Joe Biden vandt Virginia med 10 procentpoint i 2020 og fik 54 % af stemmerne. En så stor sejr eller procentandel af stemmerne står McAuliffe ikke til i meningsmålingerne, men han behøver heller ikke at klare det så godt som Biden, som Amy Walter pointerede. Youngkin står omvendt til at få 45,9 % af stemmerne, og antager vi, at det blev resultatet, vil han altså klare det en smule bedre end Donald Trump, der fik 44 % af stemmerne i 2020. Det er dog vigtigt at huske usikkerheden i meningsmålingerne, når man laver den slags sammenligninger.

Bidens sejr i 2020 illustrerede, at Virginia lå 5,5 procentpoint til venstre for nationen som helhed, eftersom Biden vandt nationalt med 4,5 procentpoint. Der var dermed 15 stater, der lå længere til venstre end Virginia på præsidentniveau i 2020, når man ser på margin, og man kan altså godt diskutere, hvor demokratisk staten egentlig kan siges at være – et emne, vi vil vende tilbage til i senere artikler.

Men det er alligevel i en stat, der ligger til venstre for nationen, at McAuliffe forsøger at vinde guvernørembedet på ny. I 2013 vandt han med 2,5 procentpoint, og på det tidspunkt var Virginia ikke ligeså gunstigt terræn for Demokraterne som nu. Men i 2021 kan han godt risikere at tabe til Youngkin – også selvom data lige nu ikke indikerer, at det er det mest sandsynlige.

 

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.