Rangeringer: Trumps position forværres

Foto: Gage Skidmore. Licens

Der er godt to uger til valgdagen, og som det ser ud i øjeblikket, er det meget vanskeligt at forestille sig en Trump-sejr, som vi også gennemgik i indlægget “Lige nu er præsidentvalget ikke tæt.” Den vurdering er der ikke grund til at ændre på i øjeblikket.

Når det er situationen, laver vi en række ændringer i vores valgkort til præsidentvalget. Ændringer, som vi har overvejet i noget tid, og som vi synes er de rette at komme med i øjeblikket.

Vi foretager i alt syv ændringer – alle i demokraternes favør. New Hampshire og Nebraskas 2. distrikt rykkes fra “tenderende demokratisk” til “sandsynligvis demokratisk.” Derudover flytter vi Alaska, Montana, South Carolina, Missouri og Kansas fra “sikker republikansk” til “sandsynligvis republikansk.”

De sidste var uden tvivl de sværeste at rykke. Mens det er tydeligt, at Biden har et solidt forspring i New Hampshire og Nebraskas 2. distrikt, er det et stort skridt at erklære ham “konkurrencedygtig” i de fem røde stater, som vi jo egentlig gør med denne ændring til “sandsynligvis republikansk”, da vi definerer kategorien således: “Trump har efter vores vurdering et solidt forspring, men Biden er konkurrencedygtig.”

Er Biden så konkurrencedygtig i disse stater? Det indikerer meningsmålingerne i et vist omfang i hvert fald, og når alt kommer til alt, synes vi i hvert fald, det er vigtigt, at vores rangeringer afspejler muligheden for, at disse stater kan blive en del tættere end i 2016, uagtet om konkurrencedygtig så er den rigtige betegnelse.

Tag South Carolina som eksempel. Udover spørgsmålet om det interessante senatsvalg mellem den siddende republikanske senator Lindsey Graham og hans udfordrer, demokraten Jaime Harrison, indikerer Fivethirtyeights gennemsnit et forspring på cirka 7 procentpoint til Donald Trump. I den seneste højkvalitetsmåling fra New York Times/Siena College var Trumps forspring 8 procentpoint. I september udgav Quinnipiac en noget mere opsigtsvækkende måling, der gav Trump 48 % og Biden 47 %. Dette institut har dog haft temmelig positive resultater for Demokraterne, så det er bedst at kigge på gennemsnittet, i hvilket Trumps forspring dog næppe kan betegnes som “sikkert”, især ikke når man tager den nationale føring til Joe Biden med i betragtningen.

Ifølge Census’ estimater er 27 procent af befolkningen i The Palmetto State sorte, og som Perry Bacon Jr. fra Fivethirtyeight derudover pointerede, fik Obama henholdsvis 44 og 45 % af stemmerne ved sine to præsidentvalg. Præsidenten er i South Carolina også blevet mere upopulær siden marts, indikerer Civiqs tal.

Tag dog ikke fejl af, at Trump er klar favorit til at vinde South Carolina. Han vandt med 14 procentpoint i 2016 og vandt også de fem counties, der afgiver flest stemmer, med godt 79.000 stemmer pr. CNN’s Ron Brownstein.

Staten, som Joe Biden måske har lettest ved at vinde af disse fem røde stater, uden at det på nogen måde skal forstås, som at det er hans at tabe, er Alaska, der ellers ikke har stemt demokratisk siden 1964 – en stat, der i hvert fald har et omdømme som en stat, hvor meningsmålinger er udfordrende at lave.

New York Times/Siena Colleges seneste måling gav Trump en føring på 6 procentpoint – en smule højere end Fivethirtyeights gennemsnit på små fem procentpoint, men under alle omstændigheder et fald fra Trumps sejr på små 15 procentpoint i 2016. Ifølge New York Times’ vandt Trump i 2016 Anchorage, Alaskas største by, med fem procentpoint, men er nu i deres meningsmåling bagud med ni i samme.

Montana, Missouri og Kansas følger som nævnt med over i “sandsynligvis republikansk”-kategorien, hvor Trump gennemsnitligt er foran med cirka 6-8 procentpoint. Både Missouri og Montana var tætte i 2008 – ja, faktisk var det den stat, hvor John McCain vandt med den mindste margin over Barack Obama.

Apropos 2008 overvejede vi også at rykke Indiana over i “sandsynligvis republikansk.” Her vandt Barack Obama nemlig i 2008, og en nylig SurveyUSA-måling gav Trump et forspring på 7 procentpoint. Det er dog for lidt data til, at den rykkes fra sikker republikansk. Trump vandt staten med godt 19 procentpoint i 2016, og vicepræsident Mike Pence er også fra Indiana. Utah forbliver også i “sikker republikansk.”

Alle disse ændringer giver dette valgkort. I morgen offentliggør vi vores ændringer til senatsvalget.


Click the map to create your own at 270toWin.com

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.