Så… hvad siger vi til midtvejsvalget?

Jeg undskylder på forhånd for slåfejl eller uklare formuleringer. Jeg er ved at være en anelse træt.

Derudover vil jeg sætte en stor, tyk streg under, at ting stadig kan nå at ændre sig, fra du læser dette, og til vi har et klarere billede eller endeligt resultat. Derfor: Pas på med at købe en udlægning af midtvejsvalget 2022 allerede nu. Det er okay at vente.

Men meget tyder lige nu på, at Demokraterne overpræsterer ift. forventningerne. I skrivende stund giver New York Times ganske vist Republikanerne 85 % sandsynlighed for at få flertallet i Repræsentanternes Hus, men det havde også været et elendigt resultat, hvis det ikke lykkedes. New York Times estimerer til gengæld, at Republikanerne står til at gå 13 sæder frem i Huset (præcist antal: 226) – nok til flertal, men det kan blive kaotisk, og uanset hvad er det langt mindre, end mange vurderinger inden midtvejsvalget tydede på, for ikke at tale om håbet i republikanske kredse.

Den røde bølge synes at være udeblevet. Igen, billedet kan godt blive bedre for republikanerne, men det er sådan, sagerne står i øjeblikket.

I Senatet er situationen uforudsigelig. Vi ved endnu ikke, hvem der vinder Nevada, eller hvordan Georgias senatsvalg står til at falde ud. Sidstnævnte er dog ekstremt tæt og ser ud til at gå i runoff til december, hvilket vi også spåede i vores prognose. Til gengæld må det konstateres, at vi ikke ramte rigtigt i Pennsylvania. Her vurderer NBC News, at demokraten John Fetterman har besejret republikaneren Mehmet Oz og dermed er på vej i Senatet. Det er et signifikant resultat: Det betyder, at hvis Demokraterne vinder både Arizona (hvor det ser fornuftigt ud) og Nevada, så bevarer de kontrollen over Senatet – potentielt med 51 sæder i stedet for 50. Skulle Republikanerne vinde i Nevada – og Demokraterne i Arizona – går Senatet potentielt i overtid i Georgia. Men for at gøre det mere usikkert: Georgia kan også blive afgjort uden runoff. Lige nu er det Warnock (d), der er tættest på at opnå mere end 50 % af stemmerne.

Samlet set er der nok god stemning at spore blandt mange demokrater, selvom Republikanerne er favoritter til Repræsentanternes Hus og stadig har mulighed for at vinde Senatet.

Vi følger naturligvis op med analyser, reaktioner med mere.

Og godmorgen!

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.