Trump i retten

Photo Simon Edelman, Energy Department

Det er let at glemme eller tage for givet, men præsidentkandidat Donald Trump er under anklage i fire forskellige sager, der samlet tæller 91 anklagepunkter, og i går begyndte den første af slagsen, sagen om tys-tys-penge i delstaten New York.

På papiret har sagen alle de ingredienser, der skal bruges til at kokkerere et sandt drama: Penge, lyssky handler, utroskab, valgkampe, berømtheder, New York og nu selve retssagen. “Donald Trump’s trial of the century”, lød det sågar i mediet The New Yorker. Men anklagerne er faktisk mindre kulørte end som så, så lad os lige tage sagen kort:

Det hele handler om betalinger af pornostjernen Stormy Daniels, der blev foretaget, for at hun skulle tie om en angivelig affære mellem hende og Trump. I den forbindelse er anklagen, at Trump “repeatedly and fraudulently falsified New York business records to conceal criminal conduct that hid damaging information from the voting public during the 2016 presidential election”, som det fremgik af New Yorks statement of facts. Anklagen om, at Trump “falsified New York business records”, kommer af, at han tilbagebetalte sin fixer Michael Cohen, der oprindeligt lavede betalingerne til Daniels, og i den forbindelse angav et ukorrekt formål for disse tilbagebetalinger.

Trump er altså ikke tiltalt for forholdet til Stormy Daniels og ej heller for at lyve om det. Sagen tæller 34 anklagepunkter opsummeret i det koncise anklageskrift. Trump nægter sig skyldig.

Da anklageskriftet blev præsenteret sidste forår, blev sagen kaldt alt fra en “juridisk pinlighed” til en “stærk” sag. Men uanset hvad har anliggendet, påpegede skribenten Mark Joseph Stern i mediet Slate, nu fået en ny symbolik. For der er som bekendt præsidentvalg til november, og skal man nå at føre en sag mod Trump inden, synes New York nu at være bedste mulighed. Den har på sin vis større betydning nu, og da anklagerne mod Trump så dagens lys, var det heller ikke helt så klart, om Trump ville ende som præsidentkandidat, som det er i dag. Trump-lejrens generelle taktik har været at udskyde og udskyde, men taktikken har kun i begrænset omfang virket i New York.

Ser man på præsidentvalget, er det værd at notere sig nogle ting. New York Times/Siena udkom i weekenden med en ny meningsmåling, der spurgte ind til sagen i New York. Her mente 58 % af registrerede vælgere, at sagen i et eller andet omfang var af seriøs karakter, mens 36 % mente, at det ikke var tilfældet. Ligeledes gik et af spørgsmålene på, om Trump burde blive fundet skyldig – det mente 46 %, 36 % gjorde ikke.

Derudover har Joe Biden generelt holdt sig langt væk fra Trumps sager. Biden-lejren ved udmærket, at det ikke skal se ud, som om at præsidenten blander sig i disse anliggender, som Politico sidste år beskrev det.

Biden og hans folk kan selvfølgelig håbe på, at sagen kan styrke deres kampagne yderligere. Det kan i så fald ske på det, der ser ud til at være et mere gunstigt tidspunkt i valgkampen end tidligere. New York Times’ Nate Cohn gennemgik 16 nylige meningsmålinger og konkluderede i weekenden: “On average, Mr. Biden is running about 1.4 points better in the post-State of the Union polls than in earlier surveys by the same pollsters.” Forskellige nationale gennemsnit tegner desuden samme billlede: Det ser nu ud til at være dødt løb mellem Biden og Trump nationalt. Det giver desuden en ny dynamik, at sagen nu faktisk er begyndt, men det er et åbent spørgsmål, om den kommer til at flytte noget nævneværdigt i præsidentvalget.

Hvorom alting er, er den første sag mod Donald Trump nu begyndt. Og det er en af de ting, der gør dette års præsidentvalg til noget ganske særligt.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.