USA2020.dks prognose til Senatet: 50 sæder til Demokraterne

Foto: John Brighenti.Licens

Af Kasper Lauest og Jakob Terp-Hansen

Så nåede vi til dagen før dagen, og det er tid til, at USA2020.dk kommer med vores bud på, hvordan det kommer til at gå. Vores forudsigelse. Vores prognose.

I morgen tidlig udkommer den prognose, som de fleste nok vil se frem til – vores bud på, hvordan det vil gå til præsidentvalget. Nu vil i stedet afsløre vores bud på senatsfordelingen og vores forudsigelser stat for stat.

Inden vi dog når dertil, vil vi – Kasper Lauest og Jakob Terp-Hansen, der har stået for prognosen – forklare lidt om, hvordan vi har gjort.

Helt grundlæggende har vi stået med en masse evidens – meningsmålinger, viden om det nationale miljø, vurdering af kandidaterne, forståelse af staterne osv. – og ud fra disse har vi forsøgt at give vores bedste bud. I visse stater var det ikke så overraskende helt lige til, i andre har det været enormt udfordrende, hvis eksempelvis meningsmålingerne på både præsidentniveau og senatsniveau har været enormt tætte. I flere tilfælde kunne man sagtens argumentere klogt for, at valget vil gå i en anden retning end det, vi har spået. Til tider arbejder man med indikatorer, der peger i forskellige retninger.

På prognosekortet vil du kunne se, at der er en blå farve, en rød farve, en mørkegrå farve og en lysegrå farve. I de blå spår vi en demokratisk sejr, og i de røde en republikansk. De tre valg, vi så har placeret i den mørkegrå kategori, foregår i stater, hvor valgene vil gå i runoff (et nyt valg med de to kandidater med flest stemmer), hvis ingen kandidat formår at mønstre en majoritet i første ombæring, og det forventer vi ikke, at nogen vil kunne gøre i disse valg. Den lysegrå farve er blot et udtryk for, at staterne med denne farve ikke har et senatsvalg i 2020.

Vi er nået frem til en prognose, vi begge kan stå inde for, og som vi selvfølgelig håber vil ramme rigtigt.

Prognosen

Der er 35 senatssæder på valg i år. I øjeblikket er fordelingen i Senatet, der har 100 medlemmer, 53-47 i Republikanernes favør. Republikanerne har altså i øjeblikket en majoritet, men de skal være heldige, hvis de skal bevare et de facto flertal.

Her er USA2020.dks senatsprognose:


Click the map to create your own at 270toWin.com

Som det ses, vil Demokraterne tabe i Alabama, hvor senator Doug Jones sidder. Det giver dem den udfordring at fravriste republikanerne fire senatssæder for at opnå en 50-50-fordeling i Senatet. Med Kamala Harris som vicepræsident vil det give Demokraterne flertallet. Med Mike Pence som vicepræsident vil det give Republikanerne flertallet. Demokraterne vil hente disse fire sæder i Colorado, Arizona, Maine og North Carolina.

Her er dog en krølle på halen: 50 sæder vil være sikre demokratiske efter valget. For Republikanerne er det kun 47 – de tre grå er nemlig republikanske sæder, og pr. vores prognose vil de gå i runoff. Vi forventer, at i Georgias regulære valg vil det være David Perdue (R) og Jon Ossoff (D), der mødes i et runoff. I specialvalget vil det være Raphael Warnock (D) og Kelly Loeffler (R). I Louisianas valg prognosticerer vi, at republikaneren Bill Cassidy møder demokraten Adrian Perkins. Vi udgiver separate prognoser for de separate runoffs, når de skal afholdes.

Republikanerne skal altså være mere end heldige, hvis vores prognose er korrekt. De skal vinde alle tre runoffs, og hvis ikke Mike Pence forbliver vicepræsident – et meget usandsynligt scenarie – har Demokraterne de facto flertal med Harris som vicepræsident. Når vi udgiver vores præsidentvalgsprognose, vil denne del af ligningen også falde på plads.

Da man næppe skal forvente meget split-ticket-voting, synes vi, at ovenstående er det bedste bud. Men skal man pege på et par stater, hvor prognosen har størst sandsynlighed for at gå galt i byen, er det nok Montana og Iowa, hvor demokraterne Steve Bullock og Theresa Greenfield godt kan overraske. Men vores forudsigelse er dog, at republikanerne Joni Ernst i Iowa og Steve Daines i Montana trækker det længste strå.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.