USA2020.dks prognose: Joe Biden bliver næste præsident

Foto: Gage Skidmore. Licens

Af Henrik Jürgensen, Just Pedersen, Jakob Terp-Hansen og Kasper Lauest

“Final call”, lyder det fra os her på USA2020.dk til samtlige stater og kongresdistrikter med valgmænd. Vi er nu endelig nået til valgdagen. En helt særlig valgkamp er ved vejs ende, og det er tid til, at vi på USA2020.dk kommer med vores prognose og vores endelige spådomme, stat for stat, distrikt for distrikt.

Inden da vil vi dog gerne have lov at sige tak til alle jer læsere og lyttere. Tak, fordi I har fulgt med, kommet med input og generelt bakket op. Det vil vi forsøge at kvittere for – og dermed håber vi selvfølgelig, at vores prognose rammer plet.

Inden vil vi alle, der står bag denne prognose, forklare, hvad vi har gjort. Er du ikke interesseret heri, kan du scrolle ned og finde vores bud (det forstår vi godt).

Vi har selvfølgelig siddet med en masse data, og prognosen er selvfølgelig også datadreven. Nationale meningsmålinger, delstatsmeningsmålinger og sågar målinger fra kongresdistrikter, som vi alt sammen har taget med i betragtningen, såvel som vi har overvejet startes historik og det generelle politiske landskab. Herudfra har vi så foretaget en vurdering af, hvem vi tror vinder staten. I kun en enkel stat, Georgia (uddybet i vores prognosepodcast), kan man sige, at vi fraviger Fivethirtyeights gennemsnit af meningsmålinger, men det er så tæt, at det kan forsvares.

Bliver det Joe Biden? Eller bliver det Donald Trump? Det er et udtryk for samtaler mellem de fire forfattere til denne artikel, der sammen er blevet til USA2020.dks forudsigelse – som er et udtryk for en konsensus, vi har talt os frem til, og som vi alle står inde for.

Prognosen

Og så nåede vi det til, som du nok klikkede ind på artiklen for at se.

Her er USA2020.dks prognose til præsidentvalget:

 


Click the map to create your own at 270toWin.com

Som det ses, forudser USA2020.dk, at Joe Biden bliver USA’s præsident nummer 46 med 335 valgmænd og Kamala Harris nationens 49. vicepræsident. Dette medfører også, at Demokraterne står med et de facto flertal i Senatet, da de i vores prognose står til minimum 50 sæder, og Harris vil give den afgørende stemme, hvis Republikanerne også skulle stå med 50 sæder.

Joe Biden vinder Pennsylvania, Michigan og Wisconsin tilbage, som var de stater, som Hillary Clinton tabte så famøst i 2016. Endvidere sejrer den tidligere vicepræsident i Arizona, North Carolina og Florida samt Nebraskas 2. kongresdistrikt og Maines 2. kongresdistrikt. Georgia, Texas, Iowa og Ohio holder Trump fast i – og dermed bliver det ifølge vores prognose ikke en decideret jordsskredssejr for den tidligere vicepræsident. Georgia er nok det mest konservative bud, når vi bevarer den i Trumps kolonne – måske for konservativt. Men det får vi at se.
Vurderingen af, at Biden vinder, baserer sig selvfølgelig på målingerne, men hvad er argumentet for en Trump-sejr? Hans opbakning på coronavirus er elendig. Han er mere upopulær, end han er populær – det modsatte er tilfældet for Biden. Trump har ikke haft et effektivt, vedvarende angreb på Biden, der for alvor ændrede valgkampens dynamik. Hans approval rating er dårlig, og hans kampagne har heller ikke været imponerende. Biden er klar favorit.
Selvfølgelig kan Trump vinde. Hans sandsynlighed for dette er ikke 0 %. Men eningsmålingerne skal tage mere fejl i nøglestaterne end i 2016, hvis det skal gå galt for Biden, og vi må forholde os til det data, vi har, og de vurderinger, vi laver.
Og disse munder ud i USA2020.dks prognose for præsidentvalget 2020: 335 valgmænd til Joe Biden, 203 valgmænd til Donald Trump.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.