Vi bliver klogere på midtvejsvalgets kandidater i maj

Foto: Architect of the Capitol.

I maj måned, som vi lige er trådt ind i, bliver Midtvejsvalgets konturer lidt tydeligere. 8. maj er der et halvt år til valgdagen, men mere interessant lige nu er, at maj byder på primærvalg i 12-13 stater (medtalt Texas, hvor der også er runoffs). Her skal der eksempelvis findes kandidater til Kongressen og til forskellige guvernørposter. Vi vil ikke gennemgå alle valgene i dette indlæg, men i stedet se nærmere på de to primærvalg, der afholdes til Senatet om godt og vel 14 dage, og som er de mest interessante i den periode.

Inden vi begynder på det, kan det dog nævnes, at der allerede tirsdag er primærvalg i Indiana og Ohio. Her skal Republikanerne eksempelvis finde deres kandidat til Senatet i Ohio i et primærvalg, som ser ret uforudsigeligt ud. Vi vil dække Ohio i morgendagens nyhedsbrev – du kan skrive dig op her, hvis du endnu ikke har gjort det. Vi beskæftiger os altså ikke med The Buckeye State i denne ombæring.

17. maj går det til gengæld løs i fem stater, heriblandt Pennsylvania og North Carolina. Disse valg er ganske interessante.

I Pennsylvania er viceguvernøren John Fetterman lige nu den klare favorit til at blive Demokraternes kandidat – der skal gå temmelig meget galt, før han ikke vinder. På den republikanske side er det til gengæld væsentligt mere åbent. Trump har støttet kandidaten Dr. Mehmet Oz, men det har ikke gjort Oz til storfavorit. Oz har gode muligheder, men det har David McCormick, der blandt andet har en baggrund i Bush-administrationen, også, og meningsmålingerne har ikke tegnet et klart billede. McCormick er opvokset i det vestlige Pennsylvania, hvilket giver ham en unik baggrund, der kan give ham en fordel, vurderer forskellige iagttagere. Andre republikanske kandidater, der kan nævnes, er Carla Sands, der er tidligere ambassadør i Danmark, og Kathy Barnette, der heller ikke skal afskrives. Pennsylvanias senatsvalg til efteråret opfattes som toss-up af Cook Political Report og Sabato’s Crystal Ball – altså at det er stort set lige.

I North Carolina kommer demokraten Cheri Beasley, tidligere højesteretsdommer i delstaten, til at vinde det demokratiske primærvalg til Senatet, men det republikanske primærvalg er til en vis grad stadig åbent. I North Carolina skal man vinde med 30 % + én af stemmerne, før man undgår et runoff (et nyt valg). Skal man tro tre meningsmålinger fra starten af april, har kandidaten Ted Budd, som Donald Trump støttede, dog rimelig gode muligheder for at opnå den krævede stemmeandel. I de tre målinger stod han gennemsnitligt til 34,3 % ifølge RealClearPolitics, mens hans hovedmodstander, den tidligere guvernør Pat McCrory, står til 22 %. Det vil naturligvis være en sejr for Trump, hvis Oz vinder i Pennsylvania, og Budd vinder i North Carolina. Sabato’s Crystal Ball og Cook Political Report opfatter senatsvalget i North Carolina til efteråret som “tenderende republikansk” på nuværende tidspunkt.

Som nævnt er disse to valg ikke de eneste interessante, og vi kommer naturligvis til at dække primærvalgene på USAPol.dk. Vi bliver meget klogere på midtvejsvalgets kandidatfelt i denne måned.

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.