En samfundsmæssig storm kan være under opsejling

Foto: Architect of the Capitol

Mandag aften kunne det amerikanske medie Politico offentliggøre en yderst signifikant nyhed: “The Supreme Court has voted to strike down the landmark Roe v. Wade decision, according to an initial draft majority opinion written by Justice Samuel Alito circulated inside the court and obtained by POLITICO.” Ifølge kladden lød det blandt andet sådan her: “We hold that Roe and Casey must be overruled.” Med Casey refereres der til sagen Planned Parenthood v. Casey fra 1992.

Det skal naturligvis tages med det forbehold, at det ikke er officielt, og at vi ikke ved, hvorledes beslutningen endeligt vil udforme sig. Men hvis Roe v. Wade omstødes, og den forfatningssikrede ret til abort dermed forsvinder, vil det være en social og juridisk udvikling af uhørte dimensioner. Abort vil ikke blive ulovligt i hele landet, men det vil være op til delstaterne at afgøre, hvordan de vil forvalte abort.

Hvilke politiske implikationer en omstødelse af Roe v. Wade vil have, er ikke til at sige, men vi har indikationer på, hvordan befolkningen opfatter det. Ifølge en CNN-måling fra januar svarede 69 % nej til spørgsmålet om, hvorvidt de ønskede, at Højesteret omstødte Roe v. Wade, mens 30 % svarede ja. I juni sidste år viste en meningsmåling fra Gallup, at 58 % af amerikanerne var modstandere af at omstøde Roe v. Wade, mens 32 % var for. Værd at bemærke i den forbindelse er, at Gallups tal viser, at der siden 1989 altid har været klart flest, der var modstandere af omstødelse. Det har altså været en robust tendens.

Det tyder dermed på, at omstødelse af Roe v. Wade er upopulært i den amerikanske befolkning. Et mere generelt spørgsmål fra Pew Research Center bakker dette op: 59 % af amerikanerne mente i deres meningsmåling sidste år, at abort skulle være lovligt i alle eller de fleste tilfælde, mens 39 % syntes, det skulle være ulovligt i alle eller de fleste tilfælde. Ikke overraskende var der en stor partipolitisk forskel i svarene.

Spørgsmålet er så, om Roe v. Wade vil påvirke Midtvejsvalget. Amy Walter, chefredaktør på og udgiver af Cook Political Report with Amy Walter, identificerede Roe v. Wade som en “known unknown” – “things or events that we know are going to happen, but we don’t quite understand the outcome or impact of those events.” Det er ganske præcist – vi er i ukendt farvand.

Det er dog værd at notere sig en ting: Republikanerne står bedst, når det kommer til Midtvejsvalget. Roe v. Wade udgør en potentiel joker, som meningsmålingerne umiddelbart indikerer er til relativt til større fordel for Demokraterne end Republikanerne. Det betyder ikke, at det får en nævneværdig betydning for Midtvejsvalgets udfald, hverken den ene eller anden vej, og der er trods alt et halvt år til Midtvejsvalget. Men Roe v. Wade er en faktor, der kan ændre den politiske samtale i retning af et – for Republikanerne – dårligere terræn. Det behøver ikke at have den store betydning, men det er værd at holde øje med.

Slutteligt en lille anbefaling til videre læsning: Denne artikel af New York Times-journalisterne Claire Cain Miller og Margot Sanger-Katz giver et godt overblik.

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.