4 ting, du skal vide om nattens lokalvalg

Foto: U.S. Embassy in Luxembourg

Store overskrifter er allerede sat på nattens lokalvalg, hvor to guvernørposter, en plads i Pennsylvanias Højesteret og delstatsforsamlingen i Virginia – blandt meget, meget andet – var på spil.

Her er, hvad du indtil videre behøver at vide.

1) Demokraterne opnår centrale mål

På et overordnet plan ville de fleste demokrater nok have købt denne valgaften, hvis du havde tilbudt dem dette udfald i går morges. De fastholder guvernørposten i Kentucky på overbevisende manér, genvinder House of Delegates i Virginia og får dermed flertal i begge delstatens kamre og endelig vinder de valget til Pennsylvanias Højesteret. Sidstnævnte resultat betyder ikke, at balancen ændrer sig – Demokraterne har flertal i retten, men de undgår, at Republikanerne indsnævrer dette.

Ganske vist genvandt republikanske Tate Reeves som ventet guvernørposten i Mississippi over demokraten Brandon Presley, der, ja, faktisk er i familie med Elvis Presley. Hertil måtte Demokraterne i New York notere et nederlag til posten som Suffolk County Executive, hvilket giver mindelser om midtvejsvalget, hvor partiet havde et skuffende valg i den ellers meget blå delstat. Grundlæggende er vurderingen fra fremtrædende analytikere og iagttagere indtil videre, at Demokraterne har haft en virkelig god valgaften – det er dog værd at bemærke, at vi ikke har et fuldt billede af alle resultaterne rundtomkring, hvilket er værd at vente på.

2) Ohio stemmer ja til at beskytte abort

I august stemte vælgerne i Ohio klart nej til “Issue 1”, der havde til formål at gøre det vanskeligere at gennemføre forfatningstillæg. I nat blev det så klart, at vælgerne i delstaten havde stemt ja til et andet forfatningstillæg med samme navn, der ville etablere en ret til ”reproductive medical treatment”. Det betyder, at eksempelvis retten til abort nu beskyttes af delstatens forfatning.

Ohio-afstemningen i dag var nærmest en genudsendelse af dynamikkerne i augustafstemningen. I øjeblikket ser det ud til, at der bliver stemt ja med over 12 procentpoints margin, mens resultatet i august var cirka 14 procentpoints forskel. Kigger man på resultaternecountyniveau, minder de også virkelig meget om hinanden. Det er endnu en stor sejr for forkæmperne for abortrettigheder.

3) Stort nederlag for Glenn Youngkin

Som noteret i optakten til disse valg har guvernør Glenn Youngkin flirtet med en så godt som håbløs præsidentiel kampagne, og det er ikke ligefrem, fordi han har fået yderligere medvind i nat. For overskriften – den, der tæller, når det kommer til det præsidentielle aspekt – på valget er, at Republikanerne ikke formåede at erobre Virginias delstatssenat og som nævnt også tabte flertallet i House of Delegates, som de havde vundet i 2021. Det betyder, at Demokraterne nu får kontrol over begge kamre i delstaten.

Hvis Youngkin eksempelvis havde fået en trifecta, havde han i det mindste haft en eller anden form for afsæt, hvorfra han kunne lancere en kampagne. Det har han ikke nu – men hvem ved, om han nu ser den sidste halvdel af sin guvernørtid som så dårlig, at han vil forsøge at slippe væk ved at forsøge sig som præsidentkandidat alligevel.

4) Beshears stjerne lyser

Guvernørposten i Kentucky blev genvundet af demokraten Andy Beshear, der sejrede første gang i 2019 med yderst snæver margin. Dengang slog han den siddende guvernør – tirsdag var det så hans tur til at forsvare posten, og det gjorde han. I øjeblikket står han til at besejre republikaneren Daniel Cameron, delstatens attorney general, med fem procentpoint. Eksempelvis vandt han delstatens to største counties, Jefferson og Fayette, med endnu større margin i 2019, og triumferede atter i både Kenton og Campbell County i den nordlige del af staten, tæt på Ohio.

Som Politicos Jonathan Martin noterede inden valget, kunne det godt tænkes, at vinderen af dette guvernørvalg ville stille op som præsident en dag. David Axelrod, der tidligere har arbejdet for Obama, udtalte i artiklen, at Beshear med det samme ville blive en del af diskussionen om, hvem der kunne stille op for Demokraterne i 2028, såfremt han vandt. 2024-kagen er bagt; det bliver Biden. Men Beshears navn er næppe et, man holder mindre øje med fremover.

 

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.