Bog: Sprækker – om rystelserne i venskabet mellem Danmark og USA
Forfatter: Torsten Jansen
Forlag: Gyldendal
Forfatteren Torsten Jansen har med ”Sprækker” skrevet en mindeværdig dansk USA-bog, der fra vores side af Atlanten kigger på udviklingen i det dansk-amerikanske forhold fra den danske ambassadør Henrik Kaufmann til præsident Donald Trump.
Torsten Jansen(som jeg – fuld gennemsigtighed – har kendt mere overfladisk i et par år) må med sin baggrund som USA-korrespondent, ansat på den danske ambassade i USA og senest som rådgiver for både danske og amerikanske virksomheder siges at være en af dem, der bedst kan beskrive relationen mellem USA og Danmark, og man bliver som læser ikke skuffet.
”Sprækker” forfalder heldigvis aldrig til at blive dække for en hel bog om Jansens eget virke som journalist, diplomat og rådgiver, men fortæller sobert det dansk-amerikanske forhold på en relativt letlæst facon.
Torsten Jansen gør fra starten klart, at det er en bog set fra et dansk perspektiv, hvorfor han har fravalgt amerikanske kilder. Det er selvfølgelig lidt ærgerligt som USA-skribent, men det gør intet ved vurderingen af bogen, da man som læser kender præmissen fra start. Kildeudvalget i bogen er dog meget stærkt, og både tidligere udenrigs – og forsvarsministre såvel som alle nulevende statsministre bortset fra Mette Frederiksen(til gengæld medvirker udenrigsminister Jeppe Kofod) medvirker i bogen. Det er stærkt, og Jansen udnytter dette kildevalg rigtig godt, hvilket blandt ses i en afbalanceret fremstilling af Fodnotepolitikken, som blandt andet behandles i bogen, hvor perspektiver på begge sider af denne periodes konsekvenser kan læses.
Bogen kan dermed både læses som noget historisk, men også nutidigt. Nylige begivenheder, som for eksempel Fox Business-værten Trish Regans kritik af Danmark, tages under behandling, og bogen bevæger sig helt op til det forestående præsidentvalg. Det tjener forlaget Gyldendal og Jansen til ære, at værket indeholder disse facetter og dermed er aktuel.
Det er derudover iøjnefaldende, når forfatteren eksempelvis citerer en unavngiven, men ifølge bogen topdiplomat i Udenrigsministeriet for at sige, at kun seks danske politikere følger udviklingen i USA på en substantiel måde, eller når Lars Løkke Rasmussen fortæller om sin oplevelse af Donald Trump på nært hold. Betragtningerne fra dansk erhversliv, som bogen også byder på, er grundlæggende også interessante og et velkomment indspark i diskussionen om det dansk-amerikanske forhold.
Heldigvis konsulterer Jansen ikke kun politikere eller erhvervsfolk, men også eksperter som Bo Lidegaard, historiker og tidligere chefredaktør, Kristian Søby fra Center for Militære Studier såvel som flere tidligere ambassadører. Point for det.
Til sidst vil jeg dog gerne anføre et par ting, jeg savnede i bogen: Lars Løkke udtaler i bogen, at han i forhold til Trump havde en fornemmelse af, ”at der var en ny kraft på vej i USA”, og Anders Fogh anfører, at ”mange siger allerede nu, at vi længes tilbage til Bush-tiden.” Der er citater som disse, der havde haft rigtig godt af uddybninger, da de åbner for et endnu højere synteseniveau. På samme måde kunne en større analyse af, hvor meget Donald Trumps aflysning af sit visit til Danmark sidste år egentlig betød for relationen, have været ønskværdig, når man tager den massive mediedækning i betragtning.
Men når det er sagt, så er min grundlæggende opfattelse af bogen klar, nemlig at man som læser sidder med følelsen af at have fået en god indføring i relationen. Torsten Jansen har begået et velarbejdet og vellykket værk om det dansk-amerikanske forhold, som man bestemt bør overveje at give sig i kast med, hvis man er interesseret i dansk udenrigspolitik.