Gretchen Whitmer – USA’s første kvindelige vicepræsident?

Foto: austin_slack. Licens.

Gretchen Whitmer står lige nu med en dybt tragisk opgave: At lede Michigan under Covid19-pandemien. Guvernøren har både været i fejde med Donald Trump, mens dennes stort set sikre modstander, Joe Biden, har nævnt, at hun er på hans liste over mulige vicepræsidentkandidater. Og skulle dette blive en realitet, kan hun blive USAs første kvindelige vicepræsident.

Den 48-årige Gretchen Esther Whitmer blev efter 14 år i delstatsforsamlingen i 2018 valgt som den anden kvinde, der har været guvernør i Michigan med en sejr på cirka 10 procentpoint. Ifølge politolog Matt Grossmann vandt hun guvernørvalget ved at vinde mange Obama-Trump-vælgere tilbage samtidig med at maksimere det demokratiske turnout. “So she’s sort of politically representative of a lot of things Democrats are trying to accomplish in 2020”, som Grossmann tidligere i år sagde til Time.

En af betegnelserne, der er blevet brugt om Whitmer i amerikanske medier, er “rising star”, og det var også hende, der gav det demokratiske modsvar til Trumps State of the Union tidligere i år.

Covid19 – den største krise

10. marts 2020 blev de første tilfælde af Covid19 annonceret i Michigan. Samme dag erklærede Whitmer “state of emergency.” Michigan er en af de stater, der både i absolutte tal og pr. 100.000 mennesker er hårdest ramt af virussen, og Whitmer har eksempelvis også udstedt en “bliv-hjemme-ordre”. 1. april erklærede hun “state of disaster.”

Under krisen har Donald Trump kritiseret Whitmer i skarpe vendinger på Twitter med øgenavnet “Gretchen Half Whitmer.” På et pressemøde dagen før dette tweet udtalte præsidenten følgende: “I mean, Mike Pence, I don’t think he sleeps anymore. These are people that should be appreciated. He calls all the governors. I tell him… I mean, I’m a different type of person. I say, “Mike, don’t call the Governor of Washington. You’re wasting your time with him. Don’t call the woman in Michigan.” It doesn’t make any difference what happens-” – en udtalelse, der er blevet til en T-shirt med prædikatet “The woman from Michigan”, som Gretchen Whitmer bar under en optræden på “The Daily Show.” Fejden synes dog at være aftaget – eksempelvis talte Trump og Whitmer sammen i starten af ugen, og Trump har efter Whitmers forespørgsel ligeledes erklæret, at der finder en stor katastrofe sted i Michigan.

Whitmers “approval rating” er desuden steget under denne krise. Stærkt. I denne måling fra marts fra Marketing Resource Group var den på hele 60 %. Det er et stort skifte, da den i januar ifølge en anden måling blot var på 43 %, og i Morning Consults tal for sidste kvartal i 2019 42 %, skønt hendes “disapproval rating” i de målinger dog var en smule lavere end opbakningen. Ifølge marts-målingen er denne nu blot 22 %, så der er tale om en markant effekt.

VP-spekulationen

Joe Biden, der med al, al sandsynlighed bliver demokraternes præsidentkandidat, har proklameret at ville vælge en kvinde som vicepræsidentkandidat, og en af dem kan måske blive Gretchen Whitmer. Som han sagde til MSNBC ifølge The Hill: “She made the list in my mind two months ago. There’s probably going to be a list, I’m in the process of — Brian, we’ll have it by mid-April, putting together an organization that will run the background checks … by the second or third week in April.”

Whitmer støttede også Biden inden Michigans primærvalg, som han vandt stensikkert, og analysen synes ligetil: Whitmer er guvernør i en stat, som Trump vandt med cirka 11.000 stemmer ud af godt og vel 4,5 millioner stemmer på de to i 2016, og Whitmer kan være med til at sætte staten tilbage i Demokraternes kolonne, som ingen republikaner ellers havde vundet siden 1988. Vi vil i en snarlig artikel se nærmere på betydningen af vicepræsidentkandidaten og dermed validiteten af en sådan analyse, men det er en oplagt overvejelse. Med sine 48 år vil hun også være den unge del af en eventuel Biden/Whitmer-ticket. Whitmer har dog sagt, at det ikke bliver hende, der bliver Bidens vicepræsidentkandidat.

Hvem det så ender med at blive, må tiden. For øjeblikket står Whitmer desværre som mange andre ledere hårdt presset af coronakrisen.

 

 

About the Author

Jakob Terp-Hansen
Redaktør på USAPol.dk.