Demokraternes 8. debat – vindere og tabere

Foto: Gage Skidmore.Licens

Demokraternes 8. tv-debat kom lige i hælene på det mildest talt kaotiske forløb omkring Iowas caucus. Såvel Pete Buttigieg som Bernie Sanders havde grund til at fejre resultat i Iowa, mens Joe Biden og Elizabeth Warren måtte slikke sårene. Det var således med Sanders og Buttigieg i førersædet fra starten, at debatten løb af stablen. Men hvordan gik det så?

 

Vindere

Bernie Sanders og Pete Buttigieg

Bernie topper pt. fivethirtyeight.coms barometer over kandidaternes chance for at vinde. Man kan i høj grad diskutere, om fivethirtyeight overvurderer betydningen af Sanders gode performance, men han er godt kørende for øjeblikket, og debatten gjorde ikke noget for ændre ved det faktum. Sanders står ifølge meningsmålingerne til at vinde New Hampshire, og igen må man sige, at debatten intet gjorde for at ændre ved det faktum

Buttigieg vandt flest delegerede i Iowa, og var den kandidat, der overperformede mest i forhold til meningsmålingerne. I lighed med Sanders var Buttigieg’s opgave primært at undgå fejltrin, der kunne stoppe hans eventuelle momentum, og det klarede han med sikker hånd. Som Jakob skrev forleden, er det ret utroligt, at en 38-årig homoseksuel tidligere borgmester reelt er i spil til at blive demokraternes kandidat, men hans performance i debatten viste hvorfor. Der er lang vej endnu, men han er stadig med.

 

Amy Klouchar

Selvom hun klarede sig fornuftigt i Iowa, var det ikke nok til at ændre afgørende på det faktum, at det ser meget svært ud fra Klobuchar. Men hun er en solid debattør, hvilket debatten endnu engang understregede. Men det er formentlig ikke nok til at give hende en reel chance.

 

 

Tabere

Joe Biden og Elizabeth Warren

De eneste kandidater, der har prøvet at ligge nr. 1 på USA2020.dks power rankings kom begge dårligt ud af Iowa. Biden fik et decideret elendigt resultat, nærmest en ydmygelse. Warren kom ind på en halv-hæderlig tredjeplads, men hun havde behov for at vinde, hvis hendes kampagne skulle tilbage på sporet. Begge havde således brug for en standout performance i debatten for at ændre på situationen, og ingen af dem klarede den opgave. Biden er ikke en specielt stærk debattør, og han formåede ikke at sætte en afgørende dagsorden. Warren er til gengæld dygtig i en debat, men heller ikke hun formåede at sætte afgørende stød ind.

 

Andrew Yang og Tom Steyer

De to rigmænd har ikke mere at gøre i dette kapløb. Det bliver interessant at se, om Michael Bloomberg – feltets tredje rigmand, der ikke var med i debatten, fordi han ikke er på stemmesedlen i New Hampshire – vil klare sig bedre, når han reelt melder sig ind i kampen på Super Tuesday.